#51 Вчора 01:05:12

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

Re: Захист від зворотнього струму та зміни полярності.

Vovik07 пише:

Не скажу , бо зараз вийде щой транформатор треба викинути

Таке гріх викидати, тим паче якщо в робочому стані smile

Vovik07 пише:

То можна використовувати таку схему?

Ну, схема класична. Якщо у людей працює, то й у вас має працювати. Особисто я таку не збирав, так що не можу сказати, які там можуть бути підводні камені.
Джерело схеми з описом, наскільки розумію, тут: https://www.paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html (чеською мовою).
Силовий транзистор потрібно ставити на хороший радіатор, мабуть і з вентилятором, бо при низькій вихідній напрузі та максимальному струмі 3 А розсіюватиме 80-90 Вт.

(В сучасних потужних ЛБЖ для покращеня ККД роблять або комутовані відводи від вторинної обмотки, або пре-регуляцію на імпульсному перетворювачі, після якого вже лінійний регулятор. Але це вже складніші схеми).

Vovik07 пише:

Ще підкажіть , підстроєчний Р3 250 Ом?

Так, на сторінці джерела згадується PT10V.
"/N" у номіналах P1, P2, наскільки здогадуюсь, означає багатообертові.

Активний

#52 Вчора 07:23:29

jokeer
Гість

Ну, ради такого транса варто заморочитися wink
Взяти будь яку перевірену схему і відтворити. Ця на операційниках виглядає складно, але вам же не залік здавати? wink
Варто додатково розібратися з обмотками, може дійсно перемикати, щоб менше тепла на радіатор.
Радіатор з кулером можна від старого проца взяти.
Додати термозахист (терморезистор і якусь обв'язку, можна на ардуїні wink) і індикатор струму-напруги (можна готовий).

#53 Сьогодні 00:38:52

Vovik07
Учасник
Зареєстрований: 2025-02-16

jokeer пише:

Радіатор з кулером можна від старого проца взяти.
Додати термозахист (терморезистор і якусь обв'язку, можна на ардуїні wink) і індикатор струму-напруги (можна готовий).

Радіатор з куллером є . Індикатор планував використати китайський вольт-амперметр і залишити шунт з зарядного на 75мВ. Правда знаю що ці індикатори мають не високу точність в широкому діапазоні.. Ідея на ардуіно непогана. Ардуіно є і маю дисплей 16х2 можна моніторити температуру на радіаторі і рахувати потужність... А можна ардуіно прикрутити до шунта 75мВ щоб виводити струм?

dimich пише:

Ну, схема класична.

Розясніть ще мені будьласка недолугому. Якщо ця схема . як Ви кажете , лінійна. І dc-dc в мене лінійний - то вони не по однаковому принципу працюють? Ще на схемі є світлодіод D10. Від показує тільки те що прилад увімкнениний.? Не обмеження по струму чи напрузі?

Неактивний

#54 Сьогодні 01:45:01

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

Vovik07 пише:

шунт з зарядного на 75мВ.

75мВ при якому струмі? Який опір шунта?

Vovik07 пише:

А можна ардуіно прикрутити до шунта 75мВ щоб виводити струм?

Можна практично все. Але як це оптимальніше реалізувати - залежить від того, яку точність хочете отримати, в якому діапазоні, та яку роздільну здатність у часі.
Там у схемі вже є шунт R7. Простіше за все, мабуть, вимірювати падіння напруги на ньому. Навіщо ще один шунт?

Vovik07 пише:

І dc-dc в мене лінійний

DC-DC у вас імпульсний, за топологією "синхронний buck".

Vovik07 пише:

то вони не по однаковому принципу працюють?

Так, вони працюють по різним принципам.

Vovik07 пише:

Ще на схемі є світлодіод D10. Від показує тільки те що прилад увімкнениний.? Не обмеження по струму чи напрузі?

Має показувати, що працює обмеження по струму. Коли напруга на R7 перевищує заданий поріг, IC1A відкриває Q3, і світлодіод вмикається. Наче так.

Активний

Швидке повідомлення

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати

Підвал форуму