#26 2026-02-26 18:42:17

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

Re: Захист від зворотнього струму та зміни полярності.

jokeR пише:

мав на увазі від зворотнього струму

Так, від протікання зворотнього струму на вхід DC-DC захистить. Лише міліамперний струм продовжуватиме йти через дільник зворотнього звʼязку. Також нелінійний елемент може вплинути на стабільність зворотнього звʼязку (а може й не вплинути).

jokeR пише:

Грітиметься він так само як і D1

Грітиметься більше, бо через нього струм протікатиме весь час. Через D1 струм протікає лише в ті періоди циклу ШІМ, коли мосфет закритий. Тобто при вихідній напрузі, близькій до вхідної, через D1 струм тече лише короткі проміжки часу. При різниці вхідної/вихідної напруг вдвічі, через D1 в середньому тече лише половина струму і т.д.

Неактивний

#27 2026-02-26 18:47:23

dimich
Учасник

У автора готовий трансформатор на вході, і реле автор не проти використовувати. Заживити обмотку реле від трансформатора (до основного моста), а контактом реле комутувати вихід. І ніяких мосфетів чи діодів.

Неактивний

#28 Вчора 01:38:33

Vovik07
Учасник
Зареєстрований: 2025-02-16

dimich пише:
Vovik07 пише:

Максимальний струм 15А. ... Ось такий dc-dc

Оффтопік, але щось у мене сумніви, що такий DC-DC дасть 15А. Що там за мосфет і який ШІМ-контролер? Він з діодом Шотткі чи синхронний?
У мене схожий коли 5 А видає, вже гріється шо дурний. 300 ватт пишуть - то хіба що при вихідній напрузі, наближеній до максимальної.

Так це синхронний перетворювач . Нажаль не знаю на яких мосфетах. вони дуже тісно приавяні до конденсаторів і розгледіти нема можливості. З оглядів в інтернеті , один мосфет використовується як діод інший як мосфет. Короткочасно мав би витримувати струм в 20А . 15 А з охолодженням. Я планую поставити на нього куллер але не знаю чи часто буду використовувати його на таких струмах. Конкретно в моєму варіанті мікросхема LM25116.

dimich пише:
Vovik07 пише:

Обмотка реле підєднана відразу після діодного моста.

Тільки не після, а до моста. Наприклад, через ще один малопотужний міст.

Обмотку реле можна заживити і від змінного струму? Чи я помиляюсь?

dimich пише:

У автора готовий трансформатор на вході, і реле автор не проти використовувати. Заживити обмотку реле від трансформатора (до основного моста), а контактом реле комутувати вихід. І ніяких мосфетів чи діодів.

Ви маєте на увазі використати реле , без Мосфетів взагалі?

Неактивний

#29 Вчора 01:44:56

Vovik07
Учасник
Зареєстрований: 2025-02-16

І я не зовсім розумію як реле врятує від зміни полярності , якщо я його підєднаю до основного моста. Тобто трансформатор увімкнений , реле замкнене і я підєднаю неправильно акб - то dc-dc вийде зладу..

Неактивний

#30 Вчора 03:47:00

dimich
Учасник

Vovik07 пише:

Так це синхронний перетворювач ... Конкретно в моєму варіанті мікросхема LM25116

А, ну це досить непоганий варіант. Якщо там і мосфети десь по 10 мОм чи менше, то може 15 А і без додаткового охолодження потягне.
Доречі, там і enable є, і undervoltage lockout. Можна використати при необхідності, якщо вивести піни.

Vovik07 пише:

Обмотку реле можна заживити і від змінного струму? Чи я помиляюсь?

Навіщо від змінного? Випрямити, фільтруючий конденсатор поставити.
Навіть цілого моста не потрібно: два діода, аноди до виводів трансформатора, точка зʼєднання катодів буде плюсом живлення. В ролі нижнього плеча будуть діоди "основного" моста, тоді й земля спільна.

Взагалі, технічно можна й від змінного, якщо пружина не дуже потужна, щоб відривати контакт при переході через нуль. Є навіть реле, спеціально спроектовані для змінного струму. Але краще не треба: здижчатиме, і опір контакту коливатиметься на кожному напівперіоді.

dimich пише:

Ви маєте на увазі використати реле , без Мосфетів взагалі?

А чому ні? Звісно, реле має бути розраховане на потрібний струм, і у такого рішення теж є недоліки.

Vovik07 пише:

І я не зовсім розумію як реле врятує від зміни полярності

Ніяк. Ні реле, ні мосфети, ні діоди від зміни полярності не врятують. Зворотній струм - одна проблема, переполюсовка - зовсім інша, і вирішуватись вони мають по-різному. Спільним у них може бути хіба що ключ (пара мосфетів або контакти реле), яким підʼєднується-відʼєднується вихід.
Про метод захисту від переполюсовки я вже писав вище.

Неактивний

#31 Вчора 09:56:58

jokeer
Гість

Від переполюсовки можна захиститись 2 способами. Або зробити захист від КЗ. Або перед ввімкненням навантаження поміряти напругу на виході - якщо від'ємна - реле не вмикати.
Якщо врахувати всі побажання - виявиться що дешевше взяти готову зарядку wink

#32 Вчора 20:25:56

dimich
Учасник

jokeer пише:

Або зробити захист від КЗ.

Із захистом від КЗ в якості захисту від переполюсовки в даному випадку є певні проблеми.

По-перше, захист від КЗ буває різний. В багатьох випадках під "захистом від КЗ" розуміють просте обмеження максимального струму. Справжній захист має або вимикати вихід взагалі, з періодичними спробами увімкнутись чи скиданням аварійного стану вручну. Або перемикати вихід в режим джерела зондуючого струму, поки цей струм не впаде до близько нуля або напруга на виході не стане номінальною. В будь-якому разі, це система з гістерезисом.

По-друге, незрозуміло, як автор хоче щоб реагувала система, коли відбулась переполюсовка. Обмежити струм і увімкнути індикацію, поки користувач не відʼєднає неправильно підʼєднаний акумулятор, а струм тим часом нехай тече? Відімкнути вихід? Який критерій для повернення системи в робочій стан?

По-третє, захист від КЗ в якості захисту від переполюсовки працював би надійно, якби DC-DC був тільки джерелом напруги. У нас же тут DC-DC може працювати як джерело струму з високим внутрішнім опором. На реальний стан системи при переполюсовці - який струм куди тече, в якій точці яка напруга - впливають такі фактори як налаштування DC-DC (напруга, струм), напруга акумулятора, внутрішній опір акумулятора та інші фактори.

jokeer пише:

Або перед ввімкненням навантаження поміряти напругу на виході - якщо від'ємна - реле не вмикати.

Про що написано в цьому треді вже декілька разів smile

Неактивний

#33 Вчора 21:35:11

jokeer
Гість

Якщо врахувати і уточнити всі побажання - вийде система вартістю в пів Боїнга wink Іноді простіше мати в хазяйстві кілька ширпотребних блоків на різні напруги і при необхідності брати з коробки підходящий wink А акумулятори заряджати окремою зарядкою.

#34 Вчора 22:37:05

dimich
Учасник

jokeer пише:

Іноді простіше мати в хазяйстві кілька ширпотребних блоків на різні напруги і при необхідності брати з коробки підходящий wink А акумулятори заряджати окремою зарядкою.

Я зазвичай так і роблю smile А щоб акуми на зарядці/зберіганні не розряджались коли нема мережі, підключив їх через реле, що живиться з мережі 12-вольтовим блоком за 70 грн.

Неактивний

Швидке повідомлення

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати

Підвал форуму