Ви не увійшли.
Я так подумав.. вам цікаво погратись саме в хакання LIN/CAN чи щоб кнопки нажимались? так то можна контроллер нового руля викинути, контроллер старого руля залишити, підключитись прямо до блока нових кнопок, видавати церез ЦАП потрібну напругу прямо в старий контроллер.
Мабуть будуть труднощі з розміщенням цього хазяйства, але це все рішається.
Неактивний
Я так подумав.. вам цікаво погратись саме в хакання LIN/CAN чи щоб кнопки нажимались? так то можна контроллер нового руля викинути, контроллер старого руля залишити, підключитись прямо до блока нових кнопок, видавати церез ЦАП потрібну напругу прямо в старий контроллер.
Мабуть будуть труднощі з розміщенням цього хазяйства, але це все рішається.
Ну з розміщенням мого хазяйства ще ніхто не жаловався
так то можна контроллер нового руля викинути, контроллер старого руля залишити, підключитись прямо до блока нових кнопок, видавати церез ЦАП потрібну напругу прямо в старий контроллер.---ЦЕ НЕ зрозумів .Тож треба не тільки лін шину слухати а й сан шину,тут би з лін розібратися:) Чи тут на форумі есть вундеркінг
.Там же адаптер в розрив кан шини треба ставити ,кнопки рідні будуть посилать що не нажаті в кан , итд
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 11:29:19)
Неактивний
Ну, дивіться. Контроллер в старому рулі - на вході кнопки з резисторами, на виході шина CAN. Кнопками і резисторами на вході формується якась напруга, для кожної кнопки своя. Можна нажимати ці кнопки руками, можна замикати ключами, можна зразу подати на вхід правильну напругу - так проводів потрібно менше.
В новому рулі - кнопки і контроллер LIN. Якщо конструкція дозволяє - можна цей контроллер викинути, замість нього поставити свій, який слухає кнопки і видає або сигнал через АЦП, чи замикає резистори ключами, якщо так зручніше.
Неактивний
.
Кнопки емкосні сенсорні 6 штук, сенсор кнопки два провода схоже як сенсор ардуино TTP226 , і один енкодер TCUT1600X01
крутилка звука. Зробити б тупо свою плату:) на крайняк. енкодер TCUT1600X01 і сенсор в мене такий есть .
1-ata6663 2- 5361m 3-663254AH2 4-TLC5941Q 5- ПРОЦ 10143-2T-TM11302
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 13:01:42)
Неактивний
Не прокатить так просто на жаль. Крім кнопок там ще і лампочки є.. і деякі кнопки не на шлейфі а на платі.. Робити свій повний аналог я б не хотів
Ну, тоді залишається розшифровувати що там передається в lin
Не прокатить так просто на жаль. Крім кнопок там ще і лампочки є.. і деякі кнопки не на шлейфі а на платі.. Робити свій повний аналог я б не хотів
Ну, тоді залишається розшифровувати що там передається в lin
Я прото щоб плату рідну відключити забрати ,на її місце нашу клубом розробку як на фото.светодіод розпаяти і підкл до штатної
Можливо можна використати миккросхему яка відповідае за емкосний сенсор рідних кнопок:)тодіб вобще клас ,ідуть на микросхему 10143-2T-TM11302
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 13:11:54)
Неактивний
Якщо умієте розводити і паяти такі плати, то чому ні. Але це ж треба щоб воно точно стало замість оригінального контроллера, і з тими мікросхемами розібратись, і перепаяти з оригінальної плати на свою.І там ще енкодер якийсь.. Це нормальний кусок роботи. Як на мене, простіше з тими повідомленнями розібратись.
4- 4 секціі лівого блоку кнопок і правого блока паралельні ,общий різні канали на фото так.
Ага, SCCM опитує блоки по черзі, в динаміці.
6-9 кнопок лівий блок ,9 кнопок правий блок=18кнопок
Я нарахував 11 кнопок в блоці.
7-Ну типа 18кнопок 18 транзисторів чи оптозборка,яка буде замикати просто на общий,при цьому не треба знати ні номінали резисторів і тд
Якщо підключати оптопари на існуючій старій платі паралельно до кнопок чи замість них, то не потрібно. Але якщо відтворювати схему на іншій платі, то як без знання номіналів?
З оптопарами здається найпростіше в плані керування, але є нюанс. У оптопари на виході біполярний транзистор, у якого є певна напруга насичення. З одними і тими ж резисторами при замиканні оптопарою напруга для SCCM буде трохі інша, ніж при замиканні механічно чи мосфетом. При максимум 6 кнопках в секції ще має попадати в діапазони, які очікує SCCM, але всяке може бути.
Тут так і просяться цифрові потенціометри
8-Напруга незнаю ну точно не 220вольт шутка,яка різниця чисто цікаво?
При певних умовах можна було би замикати безпосередньо пінами контролера, без зовнішніх ключів. Але напруга з SCCM не має перевищувати напругу живлення контролера, бо через захисні діоди на пінах струм пролазитиме в шину живлення.
Втім, з динамічним опитуванням все одно так не вийде.
9-Вновому рулі два фізично блока кожен мае свій LIN. лівий блок мае свій LIN ID-10 DLS- 8 сорость 10400 підсвітка реагуе на кнопки(кроме двох телефон вкл викл) ,правий блок кнопок свій LIN ID 22 DLS- 8 скорость 19200
У блоків з одного руля різний бодрейт? Це дивно.
не зрозумів який сигнал
Которий іде в SCCM.
адаптер лин в кан говорять даже простіше
Конструктивно простіше, тоді існуючий SCCM не потрібен. Є і контролери з інтегрованим CAN. Але не впевнений, що буде простіше програмно, якщо самому реалізовувати, а не взяти готове рішення.
https://forum.arduino.ua/img/members/3526/mini_OROA13_20250528-0223.jpg
це схема рідного форд
З цієї схеми і потрібно було починати Іншим кінцем SCCM підключений уже до CAN, так?
Неактивний
1-Ось так виглядае в реальності. Подрулевий блок.На фото.
2-В лівому і правому блоці форд по 11 кнопок, в суммі 22 кнопки .вони всі не потрібні.
(Бо я поставив іншу приборку через адаптер кан -кан а їй стільки кнопок не потрібно:) Цей адаптер слухае рідну кнопку і преобразуе в сигнал що розуміе не рідна приборка
І до тогож на тих кнопках LIN тільки 9 кнопок в кожному блоці=18
3-У блоків з одного руля різний бодрейт? мені так здаеться,бо на такій скорості працюють.в программі але перевірю ще.
4-
Неактивний
https://forum.arduino.ua/img/members/3526/mini_50528-0223.jpg
1-Ось так виглядае в реальності.
А, тоді дійсно, прибирати існуючий SCCM і городити замість нього щось кастомне не має сенсу.
Теоретично, ще один вузол CAN паралельно з існуючим SCCM може й запрацює. Але треба досліджувати та експериментувати.
Неактивний
Чисто цікаво вроді не сложно 1-енкодер громкость,і готовий йомкосний сенсор на 6 кнопок підключити до якось малого микроконтролера вихід імітація резистивних кнопок.Вроді і обвязка мінімальна:)Вмістити на плату кнопок.Ну це крайній випадок:)Енкодр я купив 3шт TCUT1600X01 дорогий по 5дол
плата емкосного сенсора в мене есть
Якщо знаете перехопити сан кнопок форд і зашити в микросхему,то мож пробувати все для того в мене есть
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 16:49:21)
Неактивний
Простіше взяти рулон синьої ізолєнти, пару метрів МГТФ-у, заЛУТити або замовити у китайців плату по формі і розмірам як плати на рулю, залишивши там тільки контакти кнопок, світлодіоди і пятаки для припайки проводів. І все це підключив би до старого контролера на місця його кнопок. Контролер десь примотати ізолентою під приборкою
Простіше взяти рулон синьої ізолєнти, пару метрів МГТФ-у, заЛУТити або замовити у китайців плату по формі і розмірам як плати на рулю, залишивши там тільки контакти кнопок, світлодіоди і пятаки для припайки проводів. І все це підключив би до старого контролера на місця його кнопок. Контролер десь примотати ізолентою під приборкою
![]()
![]()
Все тут прекрасно,не написали де знайти Мозги:) програмувати контролер
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 17:03:44)
Неактивний
програмувати контролер
А для чого програмувати старий контролер?
вроді не сложно
вихід імітація резистивних кнопок.
Трохи не уявляю як поворот енкодера сумістити з резистивними кнопками
Якщо знаете перехопити сан кнопок форд
Ну, як.. підключити сканер і записати що там відбувається. Потім знайти опис того протоколу, відфільтрувати те що потрібно. Ну, як той чувак з Тойотою.
рулон синьої ізолєнти, пару метрів МГТФ-у
Та ну нафіг. І раз в місяць розбирати бо там щось відвалилось І автоелектрикам не показувати.
Неактивний
Та ну нафіг. І раз в місяць розбирати бо там щось відвалилось
І автоелектрикам не показувати.
Так для того ізолента і синя щоб нічого не відвалювалось
1-6 емкостних сенсор кнопок ардуино TTP226
1.1--люба сенсорна кнопка зробить тільки тоді ,якщо будуть нажаті відразу дві кнопки (кнопки нажатія).якщо дві три зразу сенсорні кнопки нажати то 0 реакціі.
2-опто енкодер TCUT1600X01 громкость вверх вниз
3-кнопка - імітація кнопки ок
4-вихід емітація 9 резистивних кнопок.мінімальна обвязка.щоб умістити на плату.
4.1-дві плати в правий і лівий блок кнопок все там однакове сопротівленія .
5- Скетч, легкий, середній ,важкий:)
6-хоч приблизно плюс мінус скільки грошей написати скетч .Скетч за ціною трьох комнатної квартири чи айфона 16про не предлагайте ч мзераті квадропоне:)
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 20:23:19)
Неактивний
Скетч простий, якщо є нормальне ТЗ. А по такому опису його можна писати вічно. Я стоматолог начинающий, беру недорого, почасово
Програмна частина в цьому проекті - найпростіше Саме цікаве - гаражне хакерство, яке ніхто крім вас не зробить. Ну хіба що знайдете брата по розуму з такою самою машиною, яка йому не дуже потрібна.
Неактивний
Скетч простий, якщо є нормальне ТЗ. А по такому опису його можна писати вічно. Я стоматолог начинающий, беру недорого, почасово
Програмна частина в цьому проекті - найпростіше
Саме цікаве - гаражне хакерство, яке ніхто крім вас не зробить. Ну хіба що знайдете брата по розуму з такою самою машиною, яка йому не дуже потрібна.
Нічого не поняв нормальне ТЗ, так вроде описав
чи воно як мае виглядати то тз? В каждому пункті будь ласка треба писати ,чи номер карти приват? Чи як
Неактивний
jokeR
Трохи не уявляю як поворот енкодера сумістити з резистивними кнопками
Крутанув раз,нажалась кнопка тут я непоняв вчому проблема?
Якщо знаете перехопити сан кнопок форд
Ну, як.. підключити сканер і записати що там відбувається. Потім знайти опис того протоколу, відфільтрувати те що потрібно. Ну, як той чувак з Тойотою.
---- У мене підрульовий блок із кнопками Форд на столі підключений кан анализатор в программі видно дата міняеся на всіх кнопках.
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 20:34:23)
Неактивний
Крутанув раз,нажалась кнопка smile тут я непоняв вчому проблема
Мається на увазі кожний крок енкодера це натискання кнопки 1 раз, в залежності від напрямку? Чи щось інше?
Це щоб ви розуміли що я маю на увазі
в программі видно дата міняеся на всіх кнопках
Ну, це мабуть непогано. Щось працює як задумано. Можна брати наприклад https://github.com/macchina/LIN, і гратися з прикладами. Пробуйте записати в таблицю, яким кнопкам які коди відповідають.
Неактивний
Так колітесь у кого з програмистов есть дочька от 18 лет ,у меня сын почти 21 год .Даже готов его поменять на скетч
Мне кажется проще до програмиста отца , подобратьса через его дочку
Другого выхода не вижу.
Либо одинокая женщина програмистка на форуме может есть не вкурсе?.Возраст не играет мне роль Мне 42 если что
Остання редакція vanya82111 (2025-05-28 21:07:30)
Неактивний
Жокер мені звами тяжко общатися, тому що ви думаете у 8 бітній системі ,а я в 1 бітній --0 1 .Ви думаете що я щось в цьому соображаю ,але ні.
Пробуйте записати в таблицю, яким кнопкам які коди відповідають так це легко ж на екрані все видно які коди .що зними дальше робити
Неактивний
Дивіться. Ви хочете отримати конвертор. На вході - команди lin. На виході - ну, допустимо, релюшки клацають. Кожній команді відповідає окрема релюха. Найзрозуміліший спосіб це відобразити - таблиця з 2 стовпчиками. Думаю, є і інші способи, але мені подобається коли просто.