#1 2025-05-09 13:34:04

B21
Учасник
Зареєстрований: 2022-12-28

Блок контролю цілісності ламп

Всім привіт, потребую вашої поради, у мене на Toyota 80х років є блок який запалює лампу на панелі якщо перегорає лампа габаритів або стопаmini_IMG_3851.jpgmini_IMG_3852.jpg. Рідний блок перестав працювати і я припаяв перемички, щоб задні ліхтарі почали працюватиmini_Bez-imeni.png. Відповідно, лампа на панелі вимкнена. Хочу зробити новий блок на основі ардуїно, був варіант зробити так, щоб ардуїно зчитувала опір всіх ламп в робочій системі і якщо лампа перегорає то опір змінюється і запалюється лампа на панелі, але я не знаю як це правильно реалізувати (підключити до самої ардуїни), а потім знайшов ось такий датчик струму ACS712 30Аmini_e412391cf05cc49439bd9f67ee9ca638.jpg. Думаю використовувати його, + паралельно з цим поставити "захист" у вигляді реле і транзистора який розмикатиме контакт реле, і якщо раптом ардуїно вийде з ладу і не керуватиме - реле замкне контакт на пряму і у мене не пропаде світло на задніх ліхтарях. Що скажете щодо цієї ідеї?

Неактивний

#2 2025-05-09 15:05:11

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

Re: Блок контролю цілісності ламп

B21 пише:

Хочу зробити новий блок на основі ардуїно

Я би спочатку продумав метод, як контролювати цілісність ламп. Подивився б, як це реалізовано в існуючих системах. Тільки після цього вирішував, за якою схемою та на якій елементній базі робити.

B21 пише:

був варіант зробити так, щоб ардуїно зчитувала опір всіх ламп в робочій системі

Не дуже зрозуміло, що значить "зчитувала опір всіх ламп"? Ви хочете відключати лампи від бортової системи, подавати тестову напругу та вимірювати струм? Чи вимірювати струм за наявності напруги увімкнення?

B21 пише:

і якщо раптом ардуїно вийде з ладу і не керуватиме

За яким критерієм збираєтесь визначати, що ардуїно вийшло з ладу?

B21 пише:

Що скажете щодо цієї ідеї?

Якось занадто кучеряво. Вам як мінімум доведеться узгоджувати бортову напругу 12-14.5 В з напругою I/O ардуіно. Причому для ланцюгів габаритів та стопів окремо.

Тут мало би бути достатньо вимикати індикаторну лампу, коли струм в ланцюгу ламп перевищує пороговий. Тобто датчик струму (шунт?), компаратор та транзистор.

Неактивний

#3 2025-05-09 15:09:14

jokeer
Гість

Складно.
Поремонтувати чи знайти донора ніяк? wink
Бо колхозити своє - це треба добре врюхати в схему проводки, щоб не понадобилрсь тягнути купу проводів.
Я колись колхозив реле для світла в Жигулі - нормальний кусок геморою, хоч на схемі все просто. А тут навіть на схемі буде складно.

#4 2025-05-09 16:10:24

jokeer
Гість

Та і взагалі Arduino в цій конструкції - найпростіший і, можливо, найдешевший компонент.

#5 2025-05-09 16:56:41

B21
Учасник

jokeer пише:

Складно.
Поремонтувати чи знайти донора ніяк? wink
Бо колхозити своє - це треба добре врюхати в схему проводки, щоб не понадобилрсь тягнути купу проводів.
Я колись колхозив реле для світла в Жигулі - нормальний кусок геморою, хоч на схемі все просто. А тут навіть на схемі буде складно.

На жаль знайти донора не реально, а ремонтувати швидше за все нічого, візуально все ціле крім 5 мікросхем, які ніяк не перевіриш і не ідентифікуєш, щоб пошукати її в інтернет і зрозуміти що вона робить і як влаштована. А тягнути зайвих проводів не треба, головні 12в від габаритів і 12в від стопів приходять у цей блок який у багажнику та інші дроти із задніх ліхтарів приходять туди ж, досить просто пропустити 12в через 2 датчики струму (один на габарити а інший на стоп). А ардуїно вже сама включатиме лампу на панелі. Тут більше питання чи підійде датчик струму ACS712 30A GY-712  для цієї функції? ( https://arduino.ua/ru/prod618-datchik-toka-acs712-30a-gy-712 )

Неактивний

#6 2025-05-09 17:16:26

jokeer
Гість

Читайте даташіт на нього. Повинен підійти. Там ізольований датчик Холла.

#7 2025-05-09 18:04:27

dimich
Учасник

B21 пише:

просто пропустити 12в через 2 датчики струму

По скільки там у вас ламп в паралель на кожній лінії? Майте на увазі, що при 12 В і при 14.5 В струм відрізнятиметься на 20%. Ще й розбіжність опорів у різних ламп. Якщо так уже хочеться застосувати ардуіну, то подавайте бортову напругу через дільник на Vref та міряйте відносно Vref. Взагалі у атмеги і аналоговий компаратор є, можна було б його застосувати замість АЦП. Але чому б тоді просто не застосувати окремий дискретний компаратор із живленням напряму від бортової мережі, і не заморочуватись із різницею вольтажів? Ардуіна там зовсім не потрібна.

Неактивний

#8 2025-05-09 20:08:18

jokeer
Гість

Датчик струму, мабуть, краще підходить для визначення чи жива лампа. З вимірюванням напруги треба вносити зміни в проводку.

#9 2025-05-09 20:39:11

dimich
Учасник

jokeer пише:

Датчик струму, мабуть, краще підходить для визначення чи жива лампа.

Я ж так розумію, там дві або чотири лампи в паралель. Щоб розрізнити "всі живі" від "одна згоріла", потрібно умовно вимірювати опір з точністю 1/N. А опір - це відношення напруги до струму. Якщо напруга фіксована, достатньо виміряти тільки струм. Але ж напруга не фіксована. Тому при вимірюванні абсолютного значення струму необхідна така точність, щоб дозволяла відрізняти "всі живі" при мінімальному значенні напруги від "одна згоріла" при максимальному. Або вимірювати відносний струм. Датчик і так видає напругу, пропорційну струму. ЇЇ достатньо порівнювати з напругою, пропорціїною напрузі бортової мережі. Тоді абсолютне значення напруги бортової мережі не має значення.

Неактивний

#10 2025-05-09 21:08:59

jokeer
Гість

Датчик струму знаходить 1 горілу лампу з 2 навіть в Жигулях  wink Бачили , як іноді поворотник блимає занадто часто? Це одна з ламп перегоріла.
Не проблема насправді. В древній тойоті це ж працювало.
Взагалі в автомобільній електроніці дофіга неочевидного. Замінити той модуль з купою мікросхем ардуїною і датчиком можна спробувати. Але це треба возити з собою паяльник і осцилограф.

#11 2025-05-09 22:00:59

dimich
Учасник

jokeer пише:

Не проблема насправді.

Та хто ж каже, що проблема. Проблема зʼявиться, якщо перемудрити.

jokeer пише:

В древній тойоті це ж працювало.

Але ж без ардуіни smile Не думаю, що там якась цифра була. Там взагалі, мабуть, на кожну лампу свій "датчик", інакше навіщо виносити окремий блок в багажник?

Навряд чи там потрібне щось складніше за таку схему (малював умовно):
blown-lamp-sensor_20250509-2209.png
Тут U1, R1, C3 - сам датчик ACS712 (EDIT: забув, що ACS712 на датчику Холла, шунт не потрібен).
Q1 буде потрібен і в схемі з ардуіною, якщо індикаторна лампа 12-вольтова. Якщо світлодіод, то тут не потрібен.
Тобто замість ардуіни - компаратор, 7805, три резистори і пара кондьорів. Сумарно менше 20 грн.

А якщо замість ACS712 взяти ZTCT1009 або щось подібне, то і 7805 не буде потрібна.

Остання редакція dimich (2025-05-09 23:06:46)

Неактивний

#12 2025-05-09 23:17:37

jokeer
Гість

Так то воно так wink а потім виясниться, що там 2 групи ламп, кожна заживлена через свій запобіжник, і треба ще датчик і якусь логіку допаяти wink
В одноразових саморобках економити 100 грн немає особливого смислу.

#13 2025-05-10 00:00:29

dimich
Учасник

jokeer пише:

Так то воно так wink а потім виясниться, що там 2 групи ламп, кожна заживлена через свій запобіжник, і треба ще датчик і якусь логіку допаяти wink

Так отож, спочатку треба схему бачити, що звідки куди йде, а потім уже щось вигадувати.

jokeer пише:

В одноразових саморобках економити 100 грн немає особливого смислу.

Та не в економії справа. Якщо просто вимірювати напругу з датчика відносно напруги живлення ардуіни чи його внутрішнього опорника, воно не працюватиме як задумано. Щоб працювало, потрібно вимірювати відносно напруги бортового живлення. Але тоді виходить, що ардуіна лише виконує роль компаратора і потребує такої ж самої обвʼязки. Тоді чому не взяти просто компаратор?

Ну якщо хочеться, щоб при перегорянні лампочки індикатор блимав, програвалась мелодія та відсилалось повідомлення у вайбер, то можна і ардуіно. Але щоб воно виконувало свою основну функцію не гірше за звичайний компаратор, вихід датчика потрібно міряти відносно бортового живлення, про що я і писав.

Не зовсім зрозуміло, що там у автора за ідея з "захистом" та реле, що та від чого захищати.

Неактивний

#14 2025-05-10 09:23:02

jokeer
Гість

Ардуїна це рішення для прототипування. Якщо є готове ТЗ, то можна і з першого разу зробити гарно красиво на транзисторах і компараторах. А то може і готове рішення є, багато де уміють контролювати цілісність ламп. Але ТЗ ніт wink
Згадалося бояніще про тойоту, у якої нарешті забарахлив карбюратор smile)

#15 2025-05-10 11:09:12

duron
Учасник
Зареєстрований: 2024-02-23

У корчах типу ВАЗ є такий самий блок, 4452.3747

Остання редакція duron (2025-05-10 11:09:32)

Неактивний

#16 2025-05-10 15:46:22

dimich
Учасник

duron пише:

У корчах типу ВАЗ є такий самий блок, 4452.3747

Ось. ASXP194P (УР1101ХП34).
Датчики струму на шунтах, компаратори, логіка для холодного тесту та таймер затримки.
Зверніть увагу на наявність захисту від високовольтних викидів по живленню.

Неактивний

#17 2025-05-10 19:58:26

jokeer
Гість

Якщо паяти саморобний аналог - навряд чи буде дешевше. Ну, автомобільна електроніка повинна працювати в автомобілі а не на столі.

#18 2025-05-10 20:44:19

B21
Учасник

dimich пише:

Там взагалі, мабуть, на кожну лампу свій "датчик", інакше навіщо виносити окремий блок в багажник?

2 лампи 10Вт на підсвічування номера
2 лампи 10Вт на передні габарити
4 лампи 21/5вт, на задні габарити/стопи

У вас дуже цікава схема, як я зрозумів поріг включення лампи на панелі регулюється підстроювальним резистором? Ніколи не мав справу зі схемами управління без ардуїно... цікаво

Неактивний

#19 2025-05-10 20:45:47

B21
Учасник

dimich пише:

Не зовсім зрозуміло, що там у автора за ідея з "захистом" та реле, що та від чого захищати.

Ідея із захистом така: Ардуїно через транзистор розмикає "нормально замкнуте реле", через яке йде +12 на пряму до ламп, якщо ардуїно виходить з ладу, то транзистор закривається і контакт на реле замикає 12в на пряму з ліхтарями. Рідний блок тому доказ, що щось перегоріло і ні стопів ні габаритів, добре що поворотники поза цією схемою, і немає жодного "аварійного режиму", тільки паяльник із собою возити.

Неактивний

#20 2025-05-10 20:49:00

B21
Учасник

jokeer пише:

Згадалося бояніще про тойоту, у якої нарешті забарахлив карбюратор smile)

Тойота не ламається big_smile big_smile big_smile

На жаль з компараторами ще не мав справи та не знаю як вони працюють roll

Неактивний

#21 2025-05-10 22:31:22

jokeer
Гість

Ну якщо допустимо просто подати напишу на лампи - тут ніяке ардуїно не потрібне, досить перемички.
Якщо хочеться додати перевірку цілості ламп - ціна того модуля від ВАЗ 450 грн.
Якщо ж хочеться рольових ігр в датчики і компаратори - в тому теж нема нічого незвичайного smile

#22 2025-05-11 00:40:04

dimich
Учасник

B21 пише:

У вас дуже цікава схема, як я зрозумів поріг включення лампи на панелі регулюється підстроювальним резистором?

Це умовно, щоб показати принцип. Якщо потрібна можливість регулювати поріг, то можна і підстроювальний.  Якщо порогові значення струму відомі заздалегідь, то краще дільник на звичайних резисторах, так надійніше.

B21 пише:

4 лампи 21/5вт, на задні габарити/стопи

Задні габарити та стопи хіба не окремо? Питав, щоб оцінити, яка потрібна точнісь для розрізнення "працюють всі" від "одна згоріла". А це залежить від кількості ламп, що підʼєднані до однієї лінії, в якій вимірюється струм.

B21 пише:

Ідея із захистом така: Ардуїно через транзистор розмикає "нормально замкнуте реле", через яке йде +12 на пряму до ламп, якщо ардуїно виходить з ладу, то транзистор закривається і контакт на реле замикає 12в на пряму з ліхтарями.

Так ардуїно може "вийти з ладу" і залишити пін в будь-якому стані, в тому числі тримаючи транзистор відкритим.
Взагалі, ні ардуіно, ні будь-яка інша схема не повинна керувати лампами, тільки аналізувати струм.

B21 пише:

Рідний блок тому доказ, що щось перегоріло і ні стопів ні габаритів, добре що поворотники поза цією схемою, і немає жодного "аварійного режиму", тільки паяльник із собою возити.

Щось там у вас дуже дивне відбулося. Якщо в тойотівському блоці такий же принцип як в тому вазівському, то він не керує самими лампами. Струм ламп тільки проходить через шунти (оті дротяні "перемички" на фото мабуть вони і є). Тобто щоб перестало працювати все, потрібно щоб одночасно згоріли всі шунти або доріжки до них. Ну, ще чисто теоретично, один із входів могло би коротнути на масу і згорів би запобіжник.
Хоча, не виключаю, що там якийсь зовсім інший принцип, і ті мікросхеми дійсно керують лампами.

B21 пише:

На жаль з компараторами ще не мав справи та не знаю як вони працюють roll

Якщо дуже умовно і приблизно, то так:

while (true) {
    if (analogRead(pinInPos) < analogRead(pinInNeg)) {
        digitalWrite(pinOut, LOW);
    } else {
#ifdef OPEN_DRAIN_OUTPUT
        pinMode(pinOut, INPUT);
#else
        digitalWrite(pinOut, HIGH);
#endif