Ви не увійшли.
Сторінки 1
Купив 2 Ардуїно LilyPad 3.3V.
Відгукніться хто зміг зробити туди Upload програми-скетчу.
Я під'єдную LilyPad до FTDI, яке підключене через USB type-C до ноутбука, але ніяк не можу зробити Upload.
Червоний світлодіод блимає. Якщо замість LilyPad туди ж підключаю ардуїно Mini Pro 3.3 V, міняю параметри в Tools, все працює.
6 контактів FTDI підписані в такому порядку:
DTR , RX , TX , VCC , CTS , GND .

Остання редакція Джонс (2025-12-01 03:43:43)
Неактивний
Одразу скажу, що LilyPad ніколи в руках не тримав і не прошивав, але судячи зі схеми, ніяких суттєвих особливостей у порівнянні з іншими ардуінами там немає.
Покажіть, що пише IDE при спробі прошити. Тільки увімкніть "Show verbose output during: upload", якщо вимкнено.
Може там бутлоадер з іншим бодрейтом, не таким як в boards.txt. Спробуйте різні бодрейти: 19200, 57600, 115200. Щоб не редагувати кожний раз boards.txt та не перезапускати IDE, спочатку спробуйте достукатись до бутлоадера з командної строки:
avrdude -c arduino -p m328p -P COMn -b 19200
avrdude -c arduino -p m328p -P COMn -b 57600
avrdude -c arduino -p m328p -P COMn -b 115200де замість COMn підставте ідентифікатор свого COM-порта. Тільки закрийте IDE перед спробами.
При успішному зʼєднанні має написати щось типу "Avrdude done. Thank you." без повідомлення про помилку.
Якщо не допоможе, то треба підключати програматор. Спочатку можна фʼюзи перевірити і прочитати, що там за бутлоадер, або одразу прошити правильний.
Червоний світлодіод блимає.
Червоний світлодіод - це которий на самій платі, тобто при спробі прошити контролер рестартує і запускає бутлоадер? Уточнюю, бо стикався з проблемою аплоада на 3.3-вольтові плати саме з ноута, на якому напруга на USB була трохи вища норму - 5.2 вольта. Лікується ручним затисненням кнопки Reset на платі і відпусканням одразу після запуску аплоада.
Остання редакція dimich (2025-12-01 04:38:42)
Неактивний
Єдиний червоний світлодіод на LilyPad починає блимати, коли підключаю LilyPad до FTDI, і блимає однаково і після підключення, і коли запускаю Upload поки не від'єднаюся від FTDI. Інше уточню пізніше: IDE писав щось типу "не відповідає"...
Фото виводів FTDI :
Остання редакція Джонс (2025-12-01 11:20:40)
Неактивний
Я думаю що туди зашито blink ![]()
Я бачу 2 способи:
- спитати у продавця що туди зашито, можливо він знає
- запаяти 6 пінів і підключити програматор.
Ідея з нестандартним бутлоадером цікава, але я не бачу навіщо б комусь так робити.
Неактивний
Я думаю що туди зашито blink
Може і так, а може бутлоадер перезапускається в циклі. Ми не знаєм, яким паттерном воно там блимає.
- запаяти 6 пінів і підключити програматор.
Якщо є шматки проводів з наконечниками, то і паяти не потрібно: MISO/MOSI/SCK виведені на площадки, а RST можна і пальцем затиснути.
Ідея з нестандартним бутлоадером цікава, але я не бачу навіщо б комусь так робити.
Бутлоадер стандартний в плані протоколу, тільки в різних версіях різні бодрейти можуть бути.
Ось, наприклад, у мене в ~/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.8.6/bootloaders/lilypad/src/ATmegaBOOT.c:
/* set the UART baud rate */
/* 20060803: hacked by DojoCorp */
//#define BAUD_RATE 115200
#define BAUD_RATE 19200А в ~/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.8.6/boards.txt:
lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed=57600Неактивний
Схема підключень
Та піни там підряд ідуть, помилитись практично неможливо. 99% що невідповідність бодрейтів бутлоадера та IDE.
Підключить платку, запустіть IDE, відкрийте Serial Monitor. У полі ввода підготуйте два символа: 1 та пробіл, але Enter не натискайте:
На платі натисніть Reset, відпустіть, і як тільки світлодіод блимне, тут же натисніть Enter. Якщо бойдейт у монітора співпадає з бутлоадером, у виводі маєте побачити "AVR ISP":
Спробуйте різні: 19200, 57600, 115200. На якому бутлоадер відповість, такий і потрібно використовувати для аплоада.
Неактивний
Підключить платку, запустіть IDE, відкрийте Serial Monitor. У полі ввода підготуйте два символа: 1 та пробіл, але Enter не натискайте:
...
На платі натисніть Reset, відпустіть, і як тільки світлодіод блимне, тут же натисніть Enter. Якщо бойдейт у монітора співпадає з бутлоадером, у виводі маєте побачити "AVR ISP":
...
Спробуйте різні: 19200, 57600, 115200. На якому бутлоадер відповість, такий і потрібно використовувати для аплоада.
Знайшов таке:

Неактивний
Знайшов таке
О, значить бутлоадер працює на 115200. Дещо ризиковано для 8-мегагерцової плати з керамічним резонатором.
А тепер покажіть, з якими параметрами IDE запускає avrdude при спробі аплоада, і що пише avrdude?
А, вже побачив попереднє повідомлення. Бутлоадер працює на 115200, а IDE намагається аплоадити на 57600. Не дивно, що не працює.
Знайдіть файл boards.txt. У вінді він може бути десь в C:/Users/<YourUsername>/AppData/Local/Arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.8.6/
Знайдіть там
lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed=57600і замініть на
lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed=115200Перезапустіть IDE і спробуйте тепер.
Остання редакція dimich (2025-12-02 02:13:36)
Неактивний
Why do we select [Arduino/Genuino Uno] instead of [Lilypad Arduino]? Because in this tutorial we used Lilypad Arduino that made in China, which it has been burned by bootloader as Arduino Uno, so it is functioned as Arduino Uno.
Неочевидно ![]()
Click [Tools] > [Board: "XXXXX"] > [Arduino/Genuino Uno].
Тільки при компіляції IDE передаватиме F_CPU=16000000L замість F_CPU=8000000L, і на 8-мегагерцовому LilyPad попливуть всі таймінги.
Остання редакція dimich (2025-12-02 21:28:44)
Неактивний
О, значить бутлоадер працює на 115200. Дещо ризиковано для 8-мегагерцової плати з керамічним резонатором.
...
Бутлоадер працює на 115200, а IDE намагається аплоадити на 57600. Не дивно, що не працює.Знайдіть файл boards.txt. У вінді він може бути десь в C:/Users/<YourUsername>/AppData/Local/Arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.8.6/
Знайдіть там
lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed=57600і замініть на
lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed=115200Перезапустіть IDE і спробуйте тепер.
Працює !!!
Не знаю як віддячити dimich-ові ! Не те, що штучний інтелект, який пропонував подавати Vcc на контакт B.
Вищий пілотаж! Знання - сила! Може і я з часом буду щось знати. То моє перше знайомство з цією темою.
Дякую.
Неактивний
Працює !!!
Ура!
Майте на увазі, це рішення має деякі недоліки:
при оновленні фреймворка файл boards.txt може перезаписатись.
комунікація на 115200 з 8-мегагерцовою платою з керамічним резонатором іноді може працювати нестабільно.
Як більш-менш освоїтесь, можете прошити на плату бутлоадер, що працює на 57600. Тоді в boards.txt повернете lilypad.menu.cpu.atmega328.upload.speed назад на 57600.
Неактивний
Нормальна тема - замість Arduino IDE переїхати на platformio. Там можна на рівні проекта явно задавати спосіб заливки прошивки.
Сторінки 1