#1 2025-12-25 01:40:02

Evg_kh
Учасник
Зареєстрований: 2025-12-25

проект пульт ДК для андроїд магнітоли

Проект на Arduino pro mini, IR приймачі та цифровому потенціометрі X9C103S. Підходить до магнітол, у яких є функція навчання рульових кнопок та входом Key.
ІЧ-адаптер для керування магнітолою Pioneer з керма

? Призначення

Цей проект дозволяє керувати автомагнітолою, яка має вхід для дротового пульта (Wired Remote / W/R), за допомогою будь-якого інфрачервоного (ІЧ) пульта. Це ідеальне рішення для підключення універсальних кнопок на кермо або використання старого домашнього пульта в автомобілі.

Пристрій приймає сигнал від пульта, розпізнає натиснуту кнопку і "натискає" відповідну кнопку для магнітоли, змінюючи опір на цифровому потенціометрі.

⚙️ Як це працює

Прийом сигналу: Arduino зчитує коди з ІЧ-приймача (використовується бібліотека IRremote).

Розпізнавання: Якщо код збігається з однією з прописаних команд (Гучність, Трек, Режим тощо), програма визначає необхідний "крок" (опір) для цифрового потенціометра.

Встановлення опору: Мікроконтролер посилає імпульси на цифровий потенціометр X9C103S, виставляючи потрібний номінал опору (згідно зі стандартами Pioneer).

Стабілізація (Важливо!): Перед подачею сигналу в магнітолу витримується пауза в 1500 мікросекунд (1.5 мс). Це дозволяє потенціометру стабілізувати опір до того, як ланцюг замкнеться. Це усуває "глюки", коли магнітола плутає кнопки (наприклад, замість гучності перемикає трек).

Емуляція натискання: Відкривається транзистор (або оптопара), замикаючи коло керування магнітоли (контакт ENABLE_PIN). Магнітола зчитує опір і виконує команду.

Утримання (Long Press): Поки ви тримаєте кнопку на пульті, адаптер тримає "натиснутою" кнопку магнітоли. Це дозволяє плавно регулювати гучність або перемотувати треки.

Відпускання: Якщо сигнал від пульта зникає більш ніж на 200 мс, транзистор закривається.

?️ Необхідні компоненти

Для складання знадобляться:

Мікроконтролер: Arduino (Nano, Uno, Pro Mini).

ІЧ-приймач: TSOP4838 або будь-який аналог на 38кГц (підключений до піна 2).

Цифровий потенціометр: Модуль X9C103S (10 кОм).

UD_PIN (8) — Напрямок (Up/Down).

INC_PIN (9) — Імпульс (Increment).

CS_PIN (10) — Вибір чіпа (Chip Select).

Ключ: NPN транзистор (напр., 2N3904) або оптопара (PC817). Підключений до піна 7. Він замикає контакти Tip (сигнал) та Sleeve (земля) аудіо-джека 3.5мм.

? Як додати СВІЙ пульт (Інструкція)

Адаптер можна навчити розуміти будь-який пульт. Для цього не потрібно бути програмістом, просто виконайте ці кроки:

Зберіть схему та завантажте скетч (прошивку) в Arduino.

Підключіть Arduino до комп'ютера та відкрийте Монітор порту (Serial Monitor) в Arduino IDE (швидкість 9600 бод).

Наведіть ваш пульт на ІЧ-приймач і натисніть кнопку, яку хочете додати (наприклад, "Гучність +").

У моніторі порту з'явиться повідомлення вигляду:
Unknown: 0xF50A52AD
(Де F50A52AD — це унікальний код вашої кнопки).

Скопіюйте цей код.

Знайдіть у прошивці блок ButtonMapping buttons[]:

ButtonMapping buttons[] = {
  {0xF50A52AD, 0,   "Vol +"},    // <--- Вставте ваш код сюди замість F50A52AD
  {0xF40B52AD, 2,   "Vol -"},    // <--- Сюди код для Гучність -
  // ... інші кнопки
};

Замініть старі коди (перше значення в дужках) на коди вашого пульта для кожної функції.

Завантажте оновлений скетч в Arduino. Готово!

опис підключення

Arduino -> Модуль X9C103S

D8 -> U/D (Up/Down)

D9 -> INC (Increment)

D10 -> CS (Chip Select)

5V -> VCC

GND -> GND

Arduino -> ІЧ-приймач (TSOP)

D2 -> OUT (Signal)

5V -> VCC

GND -> GND

Arduino -> Ключ (Транзистор/Оптопара)

D7 -> База транзистора (через резистор 1 кОм) або Анод оптопари.

Підключення до магнітоли (3.5мм Jack)

Вихід RW (Wiper) потенціометра з'єднуємо з Key.

Вихід RL (Low) потенціометра з'єднуємо з колектором транзистора (або виходом оптопари).

Емітер транзистора (або землю оптопари) з'єднуємо з мінусом

Неактивний

#2 2025-12-25 09:32:34

jokeer
Гість

Re: проект пульт ДК для андроїд магнітоли

Я дуже погано уявляю ІЧ пульт в автомобілі.

#3 2025-12-25 12:48:18

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

jokeer пише:

Чому? Наприклад, пасажир на задньму сидінні може користуватись. Та й не обовʼязково автомагнітолу ставити тільки в автомобілі.

Evg_kh пише:

Проект на Arduino pro mini, IR приймачі та цифровому потенціометрі X9C103S.

Ідея зрозуміла, а де реалізація? smile

А яка там напруга на сигнальній лінії в розʼємі керування? Хіба не вийде комутувати резистори напряму пінами контролера, без потенціометра?
Та й ціла атмега здається оверхед для такої задачі.

Активний

#4 2025-12-25 13:01:35

jokeer
Гість

Ну, колхоз же wink якийсь лівий пульт у салоні..  взагалі, додати ергономіки в автомобіль складно. Хіба що там все зроблене зовсім паскудно. Якщо кнопки на рулі є - вони і так працюють. Якщо нема - не думаю що колхозити свої гарна ідея.
А використовувати автомобільну магнітолу без автомобіля - теж дивно. Корпус незручний, живлення незручне.. хіба що безкоштовно досталась.
Текстовий опис без схеми.. ну, букви правильні, якщо щось до чогось припаяти то воно якось працюватиме.

#5 2025-12-26 19:41:47

Evg_kh
Учасник

jokeer пише:

такі фірми як Alpine, Clarion, Kenwood.... вважають що норм)

Справа не лише у задньому пасажирі а й в тому,що сенсорні магнітоли не дуже зручні через відсутність тактільного відчуття - ручки, кнопки, тощо. Сигнальна лінія комутується на цифровий потенціометр, кожна кнопка має свій опір. Можна і резистори через піни, але у мене був потенціометр, я хотів із ним поексперементувати))).

Що стосується колхоза та лівого пульта - ніхто не забороняє використовувати не лівий, а фірмовий пульт від, наприклад kenwood, alpine, clarion, або pioneer, як у мене))  скетч додав, але його чомусь не видно, якщо що, пишіть на expert_kh@i.ua скину

Остання редакція Evg_kh (2025-12-26 19:45:58)

Неактивний

#6 2025-12-26 22:53:29

jokeer
Гість

Ну, якщо хотось вкрячив щось сенсорне в автомобіль - у нього точно щось не так. Саме тому що без тактильного відгуку.
Навіть супер-фірмовий пульт лишній в автомобілі.

#7 2025-12-28 08:58:44

Evg_kh
Учасник

тоді саме вам цей проект не потрібен.

Неактивний

#8 2025-12-28 10:28:59

jokeer
Гість

Угу wink При всіх недоліках моєї гамнітоли, вона на кнопках. В тому числі на рулі. А так то я несильно здивуюсь якщо у сучасних китайців прямо з заводу вкрячено андройд з тачпанеллю.

Швидке повідомлення

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати

Підвал форуму