Ви не увійшли.
Сторінки 1
Маю плату ардуино UNO при підключіні до компютера за допомогою програми Arduino IDE загружаю скетч для перевірки serial порта void setup() {
// Инициализация последовательного порта со скоростью 9600 бод
Serial.begin(9600);
// Даем время на запуск последовательного порта
while (!Serial) {
; // ждем подключения последовательного порта
}
Serial.println("Устройство готово!");
}
void loop() {
// Проверяем, есть ли доступные данные от последовательного порта
if (Serial.available() > 0) {
// Считываем байт данных
char incomingByte = Serial.read();
// Отправляем полученные данные обратно в монитор порта
Serial.print("Получено: ");
Serial.println(incomingByte);
}
// Можно добавить другие действия здесь
}
скетч завантажується без проблем але монитор порта залишаєтсья пустим в чому можуть бути проблеми(на іншому пк перевіряв та сама проблема,при підключені іншої плати все працює)
Неактивний
При компіляєції самого скетча блимають ці два світлодиода але при воді символа в монітор порт щоб ардуино його виводило блимає лише xt. На щод зовнышнього usb-uart не пыдключав, немаю такого
Неактивний
при підключені іншої плати все працює
Інша плата - така ж сама Arduino UNO?
Скетч цей же самий?
Очевидно, але про всяк випадок перевірте, що в моніторі обрана та ж швидкість порта як в скетчі.
Замкніть на платі піни RX та TX між собою перемичкою. Замкніть пін RESET перемичною на землю або затисніть кнопку RESET і утримуйте її. В цей час відправте щось із монітора в порт. Монітор відображає назад те що відправляєте?
Неактивний
Можливо саме цей екземпляр ch340 з якоїсь причини не працює саме на 9600. Ну, спробуйте 115200, якщо іншого немає.
Mako пише:при підключені іншої плати все працює
Інша плата - така ж сама Arduino UNO?
Скетч цей же самий?
Очевидно, але про всяк випадок перевірте, що в моніторі обрана та ж швидкість порта як в скетчі.Замкніть на платі піни RX та TX між собою перемичкою. Замкніть пін RESET перемичною на землю або затисніть кнопку RESET і утримуйте її. В цей час відправте щось із монітора в порт. Монітор відображає назад те що відправляєте?
Так інша плата також Arduino UNO але китайська і скетч такий самий який вказував вище, Швидкість в моніторі я обрав таку саму як в скетчі також змінював на 115200
Я спрбував замкнувши піни RX та TX між собою та з затиснувшою кнопкою Reset щось відправить з монітора але результат той самий.
Неактивний
Так інша плата також Arduino UNO але китайська
А мікросхеми USB-UART інтерфейса на них однакові? Як на схемі, CH340G?
Я би запідозрив апаратну проблему, але тоді б і заливка скетча не працювала би. Можливо, мікросхеми USB-UART трохи різні, і аплоадер їх ініціалізує коректно в обох випадках, а монітор із однією з них чомусь не дружить.
У вас Windows? Пробували яку-небудь іншу програму-термінал замість того вбудованого монітора? У вінді колись був Hyperterminal, але не знаю, чи є він досі.
Якщо при замкнених RX-TX дані не повертаються, то схоже, проблема або з монітором, або з USB-UART інтерфейсом.
Про всяк випадок давайте перевірим, чи запускається скетч взагалі, і чи працює передача з МК:
void setup()
{
pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
Serial.begin(9600);
}
bool state = false;
void loop()
{
digitalWrite(LED_BUILTIN, state);
Serial.println(state);
state = !state;
delay(500);
}Остання редакція dimich (2025-11-27 12:31:46)
Неактивний
Якщо ноги 2 і 3 ch340 (згідно схеми) замкнути - в моніторі набрані на клавіатурі букви повинні дублюватись. Спробуйте так, для початку
Mako пише:Так інша плата також Arduino UNO але китайська
А мікросхеми USB-UART інтерфейса на них однакові? Як на схемі, CH340G?
Я би запідозрив апаратну проблему, але тоді б і заливка скетча не працювала би. Можливо, мікросхеми USB-UART трохи різні, і аплоадер їх ініціалізує коректно в обох випадках, а монітор із однією з них чомусь не дружить.
У вас Windows? Пробували яку-небудь іншу програму-термінал замість того вбудованого монітора? У вінді колись був Hyperterminal, але не знаю, чи є він досі.Якщо при замкнених RX-TX дані не повертаються, то схоже, проблема або з монітором, або з USB-UART інтерфейсом.
Про всяк випадок давайте перевірим, чи запускається скетч взагалі, і чи працює передача з МК:
void setup() { pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT); Serial.begin(9600); } bool state = false; void loop() { digitalWrite(LED_BUILTIN, state); Serial.println(state); state = !state; delay(500); }
При завантаженні скетче блимнули світлодіоди L,RX,TX але потім світлиця лише світло диод L
Що цікаве я користувався цією платою десь з неділю завантажуючи на неї різні проекти але в один момент просто дані перестали натходити
Остання редакція Mako (2025-11-27 18:03:38)
Неактивний
Якщо ноги 2 і 3 ch340 (згідно схеми) замкнути - в моніторі набрані на клавіатурі букви повинні дублюватись. Спробуйте так, для початку
Дісно я замкнув на мікросхемі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця
Остання редакція Mako (2025-11-27 18:37:16)
Неактивний
@jokeer, що це за схема взагалі, звідки вона? Cпочатку не звернув уваги, думав, це топікстартер запостив схему свого пристрою.
На оригінальному UNO ніяких CH340 нема, там ще одна атмега в ролі USB-адаптера.
По тій схемі UART якщо і працюватиме, то хіба що на чесному слові.
Неактивний
@jokeer, що це за схема взагалі, звідки вона? Cпочатку не звернув уваги, думав, це топікстартер запостив схему свого пристрою.
На оригінальному UNO ніяких CH340 нема, там ще одна атмега в ролі USB-адаптера.
По тій схемі UART якщо і працюватиме, то хіба що на чесному слові.
На моїй схемі є мікросхема CH340G на ній я і замкнув 2 та 3 ногу
Остання редакція Mako (2025-11-27 18:36:48)
Неактивний
При завантаженні скетче блимнули світлодіоди L,RX,TX але потім світлиця лише світло диод L
Просто світиться, не блимає? Якщо так, то мікроконтролер просто висить, скетч не виконується. UART тут ні до чого.
Що цікаве я користувався цією платою десь з неділю завантажуючи на неї різні проекти але в один момент просто дані перестали натходити
Дісно я замкнув на процесорі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця
Стоп, на якому процесорі? Спочатку давайте розберемось, що у вас за плата, з якою проблеми. Що там в якості USB-UART адаптера: друга атмега, CH340, чи щось інше?
Неактивний
Mako пише:При завантаженні скетче блимнули світлодіоди L,RX,TX але потім світлиця лише світло диод L
Просто світиться, не блимає? Якщо так, то мікроконтролер просто висить, скетч не виконується. UART тут ні до чого.
Mako пише:Дісно я замкнув на процесорі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця
Стоп, на якому процесорі? Спочатку давайте розберемось, що у вас за плата, з якою проблеми. Що там в якості USB-UART адаптера: друга атмега, CH340, чи щось інше?
В мене плата Arduino UNO R3
Неактивний
Mako пише:На моїй схемі є процесор CH340G на ній я і замкнув 2 та 3 ногу
А, ви мікросхему адаптера називаєте "процесором". Ну добре, тоді зрозумів
Да вибачте за непорозуміння
Неактивний
Ок, ch340 живий.
Якщо перемичку прибрати, затиснути reset і щось набирати на клавіатурі - один led мигає, так?
В мене плата Arduino UNO R3
Ага, там дійсно має бути CH340. Дивне у них рішення - поставити резистор R8 послідовно з вихідного піна до світлодіода, а не після. Але підтяжки світлодіодами пояснюють, чому loopback не працює при замиканні RX/TX на самій платі, а тільки зі сторони CH340.
Ок, ch340 живий.
Наскільки розумію з попередньої відповіді, там сам MCU висить, скетч не виконується.
Неактивний
Ок, ch340 живий.
Якщо перемичку прибрати, затиснути reset і щось набирати на клавіатурі - один led мигає, так?
Світиця лише світлодиод L
Остання редакція Mako (2025-11-27 18:59:52)
Неактивний
Наскільки розумію з попередньої відповіді, там сам MCU висить, скетч не виконується.
Наскільки я зрозумів сама плата ардуино завісла те не виконує не яких дій?
Неактивний
Наскільки я зрозумів сама плата ардуино завісла те не виконує не яких дій?
Якщо після завантаження скетчу з цього повідомлення світлодіод L не блимає з періодом в 1 секунду, значить не виконує.
Завантажте Blink із меню прикладів. Він запрацює чи ні?
Але дивно, що світиться, бо в скетчі його початковий стан LOW, і вмикається він лише через пів секунди. Судячи по схемі, тут LED вмикається високим рівнем.
Може бутлоадер глючить, він залишає LED світитись, а на скетч навіть не передає керування.
Неактивний
Mako пише:Наскільки я зрозумів сама плата ардуино завісла те не виконує не яких дій?
Якщо після завантаження скетчу з цього повідомлення світлодіод L не блимає з періодом в 1 секунду, значить не виконує.
Завантажте Blink із меню прикладів. Він запрацює чи ні?Але дивно, що світиться, бо в скетчі його початковий стан LOW, і вмикається він лише через пів секунди. Судячи по схемі, тут LED вмикається високим рівнем.
Може бутлоадер глючить, він залишає LED світитись, а на скетч навіть не передає керування.
Завантажував але результат той самий
Неактивний
Завантажував але результат той самий
Схоже як наче флешка накрилась. У вас увімкнено "перевіряти код після завантаження"?
Хоча регіон з програмою може бути і цілим, а накрилась частина бутлоадера.
Можете спробувати здампити флешку самим бутлоадером:
avrdude -c arduino -p m328p -P COMn -b 115200 -D -U flash:r:flash.bin:r(замініть COMn на свій ідентифікатор порта).
Або підключіть програматор і спробуйте перепрошити бутлоадер. Може допоможе (а може й ні).
Остання редакція dimich (2025-11-27 19:37:41)
Неактивний
Сторінки 1