#1 Вчора 07:13:53

khalimon
Учасник
Зареєстрований: 2020-02-24

Esp32 в промисловому середовищі

Вітаю!
В промисловому середовищі ( індукційні наводки і т.п. ) завжди використовував атмега8а, 328р.
Зараз треба зробити доступ по wi fi.
Розглядаю для цього esp32. По об'єму пам'яті на неї  можна реалізувати як і сам сервер, так і опитування датчиків і логику керування пристроями.

Питання - можна так зробити? Чи є кращі рішення для роботи в "шумному" промисловому середовищі?

Буду вдячний за відповідь людини з досвідом у цьому питанні

Неактивний

#2 Вчора 11:05:35

jokeer
Гість

Re: Esp32 в промисловому середовищі

Самому кристалу пофіг. На esp роблять приймачі для fpv дронів, там завади від двигунів досить серйозні. Беріть esp з виносною антеною.

#3 Вчора 11:58:50

khalimon
Учасник

На дронах плата керування - це сплошний екран. Хотілось би почути думку про стабільність АЦП, та стійкість до завад в промислових умовах. Антена не дуже потпібна - 10метрів максимум, що потрібно...
Вам дякую за відповідь

Неактивний

#4 Вчора 16:52:12

dimich
Учасник
Зареєстрований: 2023-12-01

Електромагнітна сумісність визначається для пристроя в цілому, а не для окремого компонента, такого як МК.
Результат залежить від реалізації схеми живлення, способу підключення датчиків та виконавчих пристроїв, розводки плати, екранування і т.д.
"Шумне" середовище - теж розпливчате поняття, у шума є певний спектр, інтенсивність.
Навряд чи на ваше питання "чи можна так зробити" можна відповісти без практичних випробовувань конкретного пристроя в конкретних умовах.

Неактивний

#5 Вчора 18:48:38

khalimon
Учасник

Згоден, якщо більш нічого не почую, буду  експерементувати..
Дякую

Неактивний

#6 Вчора 21:13:46

jokeer
Гість

Наприклад на дешевих esp32c3 з розпаяною антеною - антена г%%%о. 10 метрів може і не добити.

#7 Вчора 21:29:32

dimich
Учасник

Щодо можливостей самих контролерів по забезпеченню надійності, то потрібно дивитись, які можливості вам потрібні. Звісно, абсолютну надійнісь забезпечити неможливо, але потрібно намагатись, щоб у разі збою поведінка системи була принаймні детермінованою.

Наприклад, у STM32 та деяких AVR є апаратний механізм Clock Failure Detection. У ESP32 такого не зустрічав. Може тому що розробники вирішили, що збій осциляції не є проблемою у сценаріях застосування ESP32, а може тому що стабільність забезпечуєься якимись іншими внутрішніми механізмами.
Brownout Detector наче б то є у всіх.

Остання редакція dimich (Вчора 21:31:04)

Неактивний

#8 Вчора 23:01:32

khalimon
Учасник

В мене були проблеми на avr, пов'язані з кварцем. При зовніх завадах чіп починав поводити себе хаотично. Це було не часто, але було. Точного вимірювання часу було не потрібно, тому проблема повністю була вирішена шляхом переходу на внутрішній генератор. Я більш всього не хочу щоб таке трапилось з esp32, тоб то не ребут або резет по вачдогу а саме раптова хаотична поведінка

Неактивний

#9 Сьогодні 00:48:53

dimich
Учасник

khalimon пише:

В мене були проблеми на avr, пов'язані з кварцем. При зовніх завадах чіп починав поводити себе хаотично. Це було не часто, але було. Точного вимірювання часу було не потрібно, тому проблема повністю була вирішена шляхом переходу на внутрішній генератор. Я більш всього не хочу щоб таке трапилось з esp32, тоб то не ребут або резет по вачдогу а саме раптова хаотична поведінка

Отож. Внутрішній RC-осцилятор надійніше, але чи буде на ESP32 з ним працювати вайфай? В цю тему не заглиблювався, припускаю, що тільки з зовнішнім кварцем. Треба дивитись в документацію, як там підсистема тактування реалізована, але мені зараз лінь шукати.
Може спеціалісти по ESP32 підкажуть, чи можна у ESP32 тактувати ядро внутрішнім осцилятором, а вайфай зовнішнім кварцем.
Там же ще низькочастотний RTC осцилятор є.

Якщо збираєтесь використовувати екранований модуль, то і кварц буде під екраном, так що з точки зору електромагнітних перешкод має бути ок. Якщо по живленню чи з периферії нічого не пролізе.

З кварцем проблеми в основному через механіку, температуру, або плату погано помили. Але у разі збою ядро з Clock Failure Detector автоматично перемкнеться на внутрішній осцилятор, і як мінімум дасть можливість сигналізувати про збій.

Також не зашкодить увімкнути бортовий ватчдог, або навіть поставити зовнішній.

Неактивний

Швидке повідомлення

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати

Підвал форуму