Ви не увійшли.
Знайти ще один такий і зробити дебелу гальванічну розв"язку
якщо колупатись в блоках живлення - must have.
Перепиляти блок живлення від компа
Блоків теж маю декілька штук. Але я думав що для ЛБЖ , трансформаторне живлення краще..
інвертор з "чистим синусом"
Теж нормальна тема. 300 вт для живлення котла чи холодильника вистачить з головою. А більше в побутовій техніці чистосинус не дуже й потрібно.
Інвертор з чистим синусом в мене є на 2кВт. Бачу транс піде до батька на операційний стіл
.
Краще вже одразу взяти AC-DC і лінійний стабілізатор.
Перепиляти блок живлення від компа ![]()
інвертор з "чистим синусом"
Теж нормальна тема. 300 вт для живлення котла чи холодильника вистачить з головою. А більше в побутовій техніці чистосинус не дуже й потрібно.
А якщо дійсно ввімкунути послідовно DC-DC і лінійний стабілізатор?
Тоді для виставлення напруги треба буде дві ручки крутити: на DC-DC та на стабілізаторі. Або ставити здвоєний потенціометр та підбирати розтягуючі резистори. Або врізатись у фідбек DC-DC.
Краще вже одразу взяти AC-DC і лінійний стабілізатор. А з трансформатора того зробити інвертор з "чистим синусом"
.
Така ідея мені також приходила в голову. Але якщо підєднати обмотки послідовно то напруга буде більше 40В. А в мого dc-dc Макс 40в на вході. А якщо залишити обмотки паралельно то напруга на виході після моста - dc-dc - лінійного стабілізатора. Буде Макс 24В..
Якщо використати наприклад реле і перемикати обмотки .. одна одмотка , дві...
Ну тоді при 15 А замість 350-400 Вт потрібно буде розсіювати "лише" 150-200.
Але це ніяк не вирішує проблему пульсацій після моста.
Зробити бва діапазони роботи 0-20В і 20-40В
Якщо вручну перемикати, то можна і без реле. Просто поставити перемикач DPDT на достатній струм.
Якщо автоматично, то компаратор (можна операційник в режимі компаратора), що порівннює напругу на виводі P1 з певним порогом, транзистор і реле.
обмотки на 30В використовувалися для керування. Може теж їх використати для керування операційниками ?
Теоретично можна, але 30 В - це ж RMS, а амплітуда буде десь 42 В. Потрібно або відносно високовольтний операційник (для TL082 максимум - 36 В), або додатково знижувати напругу. А у операційників там двополярне живлення.
UPD: при 15 А з фільтром 2x4700 мкФ після моста будуть пульсації вольт 15. Потрібно збільшувати ємність C1 відповідно. І мабуть вживати якихось заходів, щоб діоди в мості при цьому не погоріли при увімкненні. Та й під час роботи міст при 15 А теж грітиметься на пару десятків ватт.
Не знаю чи зауважили Ви на фото. Мій транформатор має декілька виводів. А саме : 2,4 ( 110В 0,87А = первинна обмотка) ; 6,7 (30В 0,1А) ; 5,8 (17В 7,5А). Відповідно якщо я підєднаю обмотки паралельно - отримаю 17В 15А змінних. І якщо підєднаю послідовно то отримаю 34В 7.5А . Відповідно можливо для ЛБЖ краще ширший діапазон напруги а ніж високий струм? Але я так розумію , якщо вхідна напруга висока ( після моста вона буде десь 42-45В ) То транзисторам ,при низькій напрузі і високому струмі на виході , буде також важко... Тому таке питання, яке озвучували вище. Якщо використати наприклад реле і перемикати обмотки .. одна одмотка , дві...Зробити бва діапазони роботи 0-20В і 20-40В ( я образно).. Ще ,в оригінальнай схемі від зарядного , обмотки на 30В використовувалися для керування. Може теж їх використати для керування операційниками ?
Міст в мене на 35А прикручений до радіатора на якому були тиристори..
Взагалі блок живлення на 300 вт на столі нагадує німецький танк Маус. Виглядає епічно, але цілей для нього немає ![]()
Для великого струму треба мутити синхронний випрямляч. Тут є куди упоротись
Загуглив - здивувався.
Взагалі потужна техніка це окремий квест, дуже цікавий ![]()
При моїх 15 А такий шинт мабуть не підійде?
Які 15 А? Та схема на 3 А розрахована.
При 15 А та малій вихідній напрузі транзистору Q4 доведеться розсіювати до 350-400 Вт. Для 2N3772 максимум - 150 Вт. Який транзистор і з яким охолодженням ви там зібрались використовувати? І декілька біполярних транзисторів в паралель просто так не ставляться.
При 15 А шунт на 0.33 Ом має розсіювати 75 Вт, і на ньому падатиме цілих 5 вольт. Щоби при тому ж дільнику R16/(P2+P3) струм замість 3 А був 15 А, опір шунта потрібно зменшити в 5 разів, тобто до 66 мОм. Тоді на ньому розсіюватиметься 15 Вт.
Щоб Q4 протягував 15 А, IC1B має видавати струм 15 / (hfe(Q2) * hfe(Q4)). Але тут ще в межах, навіть при мінімальних значеннях hfe.
UPD: при 15 А з фільтром 2x4700 мкФ після моста будуть пульсації вольт 15. Потрібно збільшувати ємність C1 відповідно. І мабуть вживати якихось заходів, щоб діоди в мості при цьому не погоріли при увімкненні. Та й під час роботи міст при 15 А теж грітиметься на пару десятків ватт.
получается при 3*13=39вт. Вам надо ~50вт. получается, если долго не "грузить" то вполне сойдет. возьмите не трехваттные, а четырех... да и какая разница как плата сделана, резисторы же там параллельно, вам надо два контакта, берите те же цементные что и у автора.
Кнчн можна було б поставити терморпару, їй пофіг заземлення. Але для газового приладу з заземленням краще ніж без.
З практичної точки зору - пофіг що там з фізикою. Ви коли паяєте діод не задумуєтесь яка там в ньому заборонена зона.
А как же тогда миллионы приборов меряют микроамперы без всякой земли?
Підсилюють падіння напруги на шунті? Але ж тут не просто виміряти потрібно, а виявити наявність прямого струму і відсутність зворотнього. Подивіться, наприклад, що показує незаземлений осцилограф, коли тримаєтесь за щуп. А в котлі сам корпус є одним із електродів. Який там на ньому буде потенціал при відсутності примусового заземлення - хто знає.
Думаю, можна було б і без землі обійтись, застосувавши складнішу електроніку. Але в таких системах чим простіше, тим надійніше. Якщо прибор наміряв щось не те - зазвичай нічого страшного, а якщо газ подається, коли нема полумʼя - це вже гірше. І необхідність наявності землі - компроміс, який має сенс.