Ви не увійшли.
Не скажу , бо зараз вийде щой транформатор треба викинути
Таке гріх викидати, тим паче якщо в робочому стані
То можна використовувати таку схему?
Ну, схема класична. Якщо у людей працює, то й у вас має працювати. Особисто я таку не збирав, так що не можу сказати, які там можуть бути підводні камені.
Джерело схеми з описом, наскільки розумію, тут: https://www.paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html (чеською мовою).
Силовий транзистор потрібно ставити на хороший радіатор, мабуть і з вентилятором, бо при низькій вихідній напрузі та максимальному струмі 3 А розсіюватиме 80-90 Вт.
(В сучасних потужних ЛБЖ для покращеня ККД роблять або комутовані відводи від вторинної обмотки, або пре-регуляцію на імпульсному перетворювачі, після якого вже лінійний регулятор. Але це вже складніші схеми).
Ще підкажіть , підстроєчний Р3 250 Ом?
Так, на сторінці джерела згадується PT10V.
"/N" у номіналах P1, P2, наскільки здогадуюсь, означає багатообертові.
А що за супер трансформатор?
Не скажу , бо зараз вийде щой транформатор треба викинути . І всьо пропало
. Це трансформатор від радянського автомобільного зарядного.
. Трансорматор такий . маркування в мене стерті.
.
Я пропоную визначитись, чи ви робите більш-менш універсальний CV/CC блок живлення (ЛБЖ), чи зарядний пристрій для акумуляторів.
Дякую що все детально розяснили. Зарядний в мене є типу imax b6. вміє заряджати різні види акб і збірки LiIon. Для авто вмене достатньо зарадних . Тому мені більше потрібний саме ЛБЖ. Хотів як то кажуть все і зразу , і рибку зїсти і т.д
Все там наче ок, там формується відʼємна напруга для двополярного живлення операційників.
То можна використовувати таку схему? Ще підкажіть , підстроєчний Р3 250 Ом?
А що за супер трансформатор? ![]()
Ви пропонуєте зробити схему скажіно на LM317
Я пропоную визначитись, чи ви робите більш-менш універсальний CV/CC блок живлення (ЛБЖ), чи зарядний пристрій для акумуляторів.
ЛБЖ при замиканні вихода накоротко має просто обмежити струм до встановленого, а не розряджати туди всю наявну тисячу мікрофарад, і не уходити в захист, обрізаючи струм до частки міліампера.
ЛБЖ при відʼємному потенціалі на виході (при роботі на індуктивне навантаження, наприклад) має спокійно пропускати струм. А може ви його для якоїсь гальваніки вирішили застосувати, де зворотній потенціал на електродах перед підключенням - нормальне явище.
Звісно, для заряда акумуляторів ЛБЖ також можна використовувати, якщо розуміти процеси.
Захист в ЛБЖ захищає сам блок, а не те, що до нього підключається.
Зарядний пристрій має в першу чергу захищати те, що він заряджає. Якщо струм чи напруга виходять за межі очікуваних на даному етапі заряду для даного акумулятора - має спрацювати захист, поки проблему не буде усунено.
Тут може виникнути думка зробити як ЛБЖ, але з опціональним захистом, який можна вимкнути. Тільки великого сенсу в цьому не бачу: що перевіряти полярність перед підключенням, що перевіряти, чи увімкнений захист - все одно перевіряти. Хіба що тимчасове вимкнення кнопкою без фіксації, щоб не забувати потім увімкнути. Звісно, якщо це буде зручно при ваших застосуваннях.
Також, що у ЛБЖ, що у зарядного мають бути визначені допустимі межі відхилення напруги при тому чи іншому струмі. Додаткова схема захисту може на це також впливати.
В інтернеті купа варіантів з використанням dc-dc тому я і пішов цим шляхом.
Ну, в інтернеті багато чого є, тільки не все воно працює як очікується, а щось працює лише при певних умовах застосування. Які там обмеження при застосуванні - в інтернеті зазвичай не пишуть.
Я наприклад не розумію С2 мабуть не мав бути електроліт?
Все там наче ок, там формується відʼємна напруга для двополярного живлення операційників.
С2, С3 , D5, D6 - схоже на однопівперіодний випрямляч від'ємної напруги. Все правильно.
Ну, запаяти на готову плату не повинно бути складно.
Ще натрапив на проект . Схему для якого запозичили з якогось чеського журналу. Схема на опереаційних підсилювачах . В проекті є вже розведена плата , виготовлення якої можна замовити в китайців. Але ця схема це вже якийсь вищий пілотаж. Я наприклад не розумію С2 мабуть не мав бути електроліт?
То у вас є транс і ви хочете його до чогось пристосувати?
Не пропадати ж добру. В мене батько і так вже скоса на нього дивиться. Каже , бачу нічого не виходить в тебе з того . Може я його , тойво...
. Шкода на металолом викинути. А так може ви мене чомусь навчите , тай може з того щось вийде..
Для лабораторного блока можна забити на ККД, прикрутити lm317 на здоровенний радіатор і хай гріється.
Для переполюсовки - поставте реле і вимірювач напруги. Спочатку вимірюєте напругу, потім замикаєте (або не замикаєте) реле. Можна ще додати polyswitch, діод в зворотньому напрямку, а то і тиристор (для естетів - захист від підвищеної напруги, від індуктивного навантаження наприклад).
Якщо користуватись через реле то можна і dc-dc використати
. Щоб не обвязувати LM-ку . Тай стабілізація по току потрібна.
Знайшов одну схему на LM317. Але на струм 10А. І в схемі є індикація по переполюсовці . Але це мабуть тільки індикація.
То у вас є транс і ви хочете його до чогось пристосувати? ![]()
Для лабораторного блока можна забити на ККД, прикрутити lm317 на здоровенний радіатор і хай гріється.
Для переполюсовки - поставте реле і вимірювач напруги. Спочатку вимірюєте напругу, потім замикаєте (або не замикаєте) реле. Можна ще додати polyswitch, діод в зворотньому напрямку, а то і тиристор (для естетів - захист від підвищеної напруги, від індуктивного навантаження наприклад).
Ще одна проблема в тому, що в якості джерела використовується імпульсний DC-DC зі здоровенною ємністю на виході. Якби там був лінійний регулятор як в ЛБЖ, він би спокійно обмежив пусковий струм на ємносне навантаження. А при переполюсовці струм би йшов через паралельний діод на виході, і тільки тоді спрацьовувала би ота схема на мосфеті з біполярником.
Там можна було би втулити конденсатор між базою та еміттером біполярника, щоб сповільнити спрацювання при ємносному навантаженні, але тоді й реакція на переполюсовку буде з затримкою, яка ще й залежатиме від напруг.
Дивні вимоги потребують дивних рішень
Ви пропонуєте зробити схему скажіно на LM317 . І викинути цей dc-dc за псами
. В мене є транс , корпус , міст та хочеться зробити лбж . Моїх знань нажаль недостатньо щоб виготовити свою схему чи навіть вибрати більш підходящу з мережі . В інтернеті купа варіантів з використанням dc-dc тому я і пішов цим шляхом. В dc-dc є захист від кз шляхом обмеження струму. Та й думаю доробити захист від переполюсовки тай буде мені щастя. Але бачу чим балі в ліс тим страшніше. Я лише можу скопіювати схему
.
Ще одна проблема в тому, що в якості джерела використовується імпульсний DC-DC зі здоровенною ємністю на виході. Якби там був лінійний регулятор як в ЛБЖ, він би спокійно обмежив пусковий струм на ємносне навантаження. А при переполюсовці струм би йшов через паралельний діод на виході, і тільки тоді спрацьовувала би ота схема на мосфеті з біполярником.
Там можна було би втулити конденсатор між базою та еміттером біполярника, щоб сповільнити спрацювання при ємносному навантаженні, але тоді й реакція на переполюсовку буде з затримкою, яка ще й залежатиме від напруг.
Дивні вимоги потребують дивних рішень ![]()
У Хоровиця і Хілла є купа рішень для джерел живлення. А от щодо переполюсовки.. На який струм ви взагалі розраховуєте? Може паралельно діод і polyswitch виручить?
Курди!
Да поставь діод Шоткі та галогенку
і буде тобі переплюсовка та кз захист
Доречі, чи не буде ця схема спрацьовувати при підʼєднанні будь-чого з великими конденсаторами на вході? І не розблоковуватись, поки ті конденсатори не зарядяться через 100-кілоомний резистор. Або, якщо підʼєднаний пристрій намагатиметься споживати струм, то до ручного скидання. Це дещо протирічить вимогам до ЛБЖ.
Автор схеми на відео пояснює як працює схема при обмеженні струму а також від переполюсовки.
Ну, там утворюється бістабільна логіка з гістерезисом по струму. Використайте цю схему, в чому проблема? Тим більше у вашому випадку "дежурное питание" можна взяти з того ж трансформатора, тільки стабілізувати до 12 вольт.
А у варіанті з P-мосфетом, схоже, щось переплутано. Що заважає струму йти через body-діод закритого мосфета?
Vovik07 пише:Ще знайшов ось таку схему
Наскільки розумію, це схема обмеження максимального струму. При Rш=0.01 Ом та ідеальними мосфетами був би десь на 60 ампер. Але враховуючи RDSon мосфета, обмеження може початись і на 5 амперах.
Vovik07 пише:Два варіанти на P та N канальних мосфетах.
Для силових схем бажано використовувати N-канальні. Хоча в цій конкретній для обмеження струму - пофіг. Якщо мосфет з відомим RDSon, то і Rш не потрібен, сам мосфет може бути в ролі шунта.
Автор схеми на відео пояснює як працює схема при обмеженні струму а також від переполюсовки.
https://www.youtube.com/watch?v=PuC8cowNB8I