Відповісти

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати
Параметри

Назад

Огляд теми (нові повідомленні вгорі)

dimich
Сьогодні 02:32:22
Vovik07 пише:

Ви пропонуєте зробити схему скажіно на LM317

Я пропоную визначитись, чи ви робите більш-менш універсальний CV/CC блок живлення (ЛБЖ), чи зарядний пристрій для акумуляторів.

ЛБЖ при замиканні вихода накоротко має просто обмежити струм до встановленого, а не розряджати туди всю наявну тисячу мікрофарад, і не уходити в захист, обрізаючи струм до частки міліампера.
ЛБЖ при відʼємному потенціалі на виході (при роботі на індуктивне навантаження, наприклад) має спокійно пропускати струм. А може ви його для якоїсь гальваніки вирішили застосувати, де зворотній потенціал на електродах перед підключенням - нормальне явище.
Звісно, для заряда акумуляторів ЛБЖ також можна використовувати, якщо розуміти процеси.
Захист в ЛБЖ захищає сам блок, а не те, що до нього підключається.

Зарядний пристрій має в першу чергу захищати те, що він заряджає. Якщо струм чи напруга виходять за межі очікуваних на даному етапі заряду для даного акумулятора - має спрацювати захист, поки проблему не буде усунено.

Тут може виникнути думка зробити як ЛБЖ, але з опціональним захистом, який можна вимкнути. Тільки великого сенсу в цьому не бачу: що перевіряти полярність перед підключенням, що перевіряти, чи увімкнений захист - все одно перевіряти. Хіба що тимчасове вимкнення кнопкою без фіксації, щоб не забувати потім увімкнути. Звісно, якщо це буде зручно при ваших застосуваннях.

Також, що у ЛБЖ, що у зарядного мають бути визначені допустимі межі відхилення напруги при тому чи іншому струмі. Додаткова схема захисту може на це також впливати.

Vovik07 пише:

В інтернеті купа варіантів з використанням dc-dc тому я і пішов цим шляхом.

Ну, в інтернеті багато чого є, тільки не все воно працює як очікується, а щось працює лише при певних умовах застосування. Які там обмеження при застосуванні - в інтернеті зазвичай не пишуть.

Vovik07 пише:

Я наприклад не розумію С2 мабуть не мав бути електроліт?

Все там наче ок, там формується відʼємна напруга для двополярного живлення операційників.

jokeer
Вчора 22:44:00

С2, С3 , D5, D6 - схоже на однопівперіодний випрямляч від'ємної напруги. Все правильно.
Ну, запаяти на готову плату не повинно бути складно.

Vovik07
Вчора 21:52:01

Ще натрапив на проект . Схему для якого запозичили з якогось чеського журналу. Схема на опереаційних підсилювачах . В проекті є вже розведена плата , виготовлення якої можна замовити в китайців. Але ця схема це вже якийсь вищий пілотаж. Я наприклад не розумію С2 мабуть не мав бути електроліт?Skhema.jpeg

Vovik07
Вчора 21:24:45
jokeer пише:

То у вас є транс і ви хочете його до чогось пристосувати? wink

Не пропадати ж добру. В мене батько і так вже скоса на нього дивиться. Каже , бачу нічого не виходить в тебе з того . Може я його , тойво... smile . Шкода на металолом викинути. А так може ви мене чомусь навчите , тай може з того щось вийде..

jokeer пише:

Для лабораторного блока можна забити на ККД, прикрутити lm317 на здоровенний радіатор і хай гріється.
Для переполюсовки - поставте реле і вимірювач напруги. Спочатку вимірюєте напругу, потім замикаєте (або не замикаєте) реле. Можна ще додати polyswitch, діод в зворотньому напрямку, а то і тиристор (для естетів - захист від підвищеної напруги, від індуктивного навантаження наприклад).

Якщо користуватись через реле то можна і dc-dc використати  wink . Щоб не обвязувати LM-ку . Тай стабілізація по току потрібна.
Знайшов одну схему на LM317. Але на струм 10А. І в схемі є індикація по переполюсовці . Але це мабуть тільки індикація.mini_Skhema-bloka-pitanija-s-regulirovkoi-naprjazhenija-i-toka-1_2___30V-10A_20260301-2224.jpeg

jokeer
Вчора 20:45:33

То у вас є транс і ви хочете його до чогось пристосувати? wink
Для лабораторного блока можна забити на ККД, прикрутити lm317 на здоровенний радіатор і хай гріється.
Для переполюсовки - поставте реле і вимірювач напруги. Спочатку вимірюєте напругу, потім замикаєте (або не замикаєте) реле. Можна ще додати polyswitch, діод в зворотньому напрямку, а то і тиристор (для естетів - захист від підвищеної напруги, від індуктивного навантаження наприклад).

Vovik07
Вчора 17:46:19
dimich пише:

Ще одна проблема в тому, що в якості джерела використовується імпульсний DC-DC зі здоровенною ємністю на виході. Якби там був лінійний регулятор як в ЛБЖ, він би спокійно обмежив пусковий струм на ємносне навантаження. А при переполюсовці струм би йшов через паралельний діод на виході, і тільки тоді спрацьовувала би ота схема на мосфеті з біполярником.
Там можна було би втулити конденсатор між базою та еміттером біполярника, щоб сповільнити спрацювання при ємносному навантаженні, але тоді й реакція на переполюсовку буде з затримкою, яка ще й залежатиме від напруг.
Дивні вимоги потребують дивних рішень smile

Ви пропонуєте зробити схему скажіно на LM317  . І  викинути цей dc-dc за псами big_smile . В мене є транс , корпус , міст та хочеться зробити лбж . Моїх знань нажаль недостатньо щоб виготовити свою схему чи навіть вибрати більш підходящу з мережі . В інтернеті купа варіантів з використанням dc-dc тому я і пішов цим шляхом. В dc-dc є захист від кз шляхом обмеження струму. Та й думаю доробити захист від переполюсовки тай буде мені щастя. Але бачу чим балі в ліс тим страшніше. Я лише можу скопіювати схему sad .

dimich
Вчора 11:59:05

Ще одна проблема в тому, що в якості джерела використовується імпульсний DC-DC зі здоровенною ємністю на виході. Якби там був лінійний регулятор як в ЛБЖ, він би спокійно обмежив пусковий струм на ємносне навантаження. А при переполюсовці струм би йшов через паралельний діод на виході, і тільки тоді спрацьовувала би ота схема на мосфеті з біполярником.
Там можна було би втулити конденсатор між базою та еміттером біполярника, щоб сповільнити спрацювання при ємносному навантаженні, але тоді й реакція на переполюсовку буде з затримкою, яка ще й залежатиме від напруг.
Дивні вимоги потребують дивних рішень smile

jokeer
Вчора 10:42:05

У Хоровиця і Хілла є купа рішень для джерел живлення. А от щодо переполюсовки.. На який струм ви взагалі розраховуєте? Може паралельно діод і polyswitch виручить?

nickjust
Вчора 08:18:24

Курди!
Да поставь діод Шоткі та галогенку
і буде тобі переплюсовка та кз захист

dimich
Вчора 01:38:37

Доречі, чи не буде ця схема спрацьовувати при підʼєднанні будь-чого з великими конденсаторами на вході? І не розблоковуватись, поки ті конденсатори не зарядяться через 100-кілоомний резистор. Або, якщо підʼєднаний пристрій намагатиметься споживати струм, то до ручного скидання. Це дещо протирічить вимогам до ЛБЖ.

dimich
Вчора 01:17:39
Vovik07 пише:

Автор схеми на відео пояснює як працює схема при обмеженні струму а також від переполюсовки.

Ну, там утворюється бістабільна логіка з гістерезисом по струму. Використайте цю схему, в чому проблема? Тим більше у вашому випадку "дежурное питание" можна взяти з того ж трансформатора, тільки стабілізувати до 12 вольт.

А у варіанті з P-мосфетом, схоже, щось переплутано. Що заважає струму йти через body-діод закритого мосфета?

Vovik07
Вчора 00:03:38
dimich пише:
Vovik07 пише:

Ще знайшов ось таку схему

Наскільки розумію, це схема обмеження максимального струму. При Rш=0.01 Ом та ідеальними мосфетами був би десь на 60 ампер. Але враховуючи RDSon мосфета, обмеження може початись і на 5 амперах.

Vovik07 пише:

Два варіанти на P та N канальних мосфетах.

Для силових схем бажано використовувати N-канальні. Хоча в цій конкретній для обмеження струму - пофіг. Якщо мосфет з відомим RDSon, то і Rш не потрібен, сам мосфет може бути в ролі шунта.

Автор схеми на відео пояснює як працює схема при обмеженні струму а також від переполюсовки.
https://www.youtube.com/watch?v=PuC8cowNB8I

dimich
2026-02-28 23:22:50
Vovik07 пише:

Я лише хочу щоб при зміні полярності нічого не згоріло.

Для запобігання зміни полярності використовуються полярні розʼєми: XT-30/60/90, anderson, barrel jack та інші, які досить проблематично зʼєднати неправильно.

Vovik07 пише:

І коли індикація правильна - то вручну вмикати реле...

Питання не тільки в тому коли вмикати, але й коли вимикати для наступної перевірки.

Vovik07 пише:

Це просто і надійно але хотілося більшої автоматизації.. smile

Сформулюйте цю процедуру ручної перевірки словами у вигляді чіткого алгоритму. Імплементуйте цей алгоритм у мікроконтролері - ось вам і автоматизація. 

Vovik07 пише:

Доречі що б було коли поплутати щупи на заводському ЛБЖ? Який там захист?

"Заводські ЛБЖ" різні бувають, за різними схемами. Зазвичай там паралельно виходу стоїть діод, так що скоріш за все першим згорить він. Далі ЛБЖ намагатиметься обмежити вихідний струм, а акумулятор тягнути плюс вихода нижче мінуса. Якщо акумулятор "перетягне", то вихідний електролітичний конденсатор (якщо він там є) зарядиться у зворотній полярності і закипить. Якщо повезе, то ще і бахне smile     

Vovik07 пише:

Ще знайшов ось таку схему

Наскільки розумію, це схема обмеження максимального струму. При Rш=0.01 Ом та ідеальними мосфетами був би десь на 60 ампер. Але враховуючи RDSon мосфета, обмеження може початись і на 5 амперах.

Vovik07 пише:

Для силових схем бажано використовувати N-канальні. Хоча в цій конкретній для обмеження струму - пофіг. Якщо мосфет з відомим RDSon, то і Rш не потрібен, сам мосфет може бути в ролі шунта.

Vovik07
2026-02-28 20:34:25
dimich пише:

По-друге, незрозуміло, як автор хоче щоб реагувала система, коли відбулась переполюсовка. Обмежити струм і увімкнути індикацію, поки користувач не відʼєднає неправильно підʼєднаний акумулятор, а струм тим часом нехай тече? Відімкнути вихід? Який критерій для повернення системи в робочій стан?

Я лише хочу щоб при зміні полярності нічого не згоріло. Якщо реле вбереже від зворотнього струму , коли нема мережі = реле вимкнене. То як вбеоегтись від переполюсовки. Я розумію що найкраще бути уважним і все по сто раз перевірити. Але деколи буває достатньо одного разу і щось вийде з ладу. До прикладу хочу перевірити коли спрацьовує плата бмс на 5S батареї. І по необережності підєднав нетак щупи. То щось таки згорить або бмс або dc-dc. Вище Ви писали що в таких випадках можна використовувати МК . Тобто я так розумыю МК перевіряє яка полярність . І якщо полярність правильна , тільки тоді вмикати вихід..

dimich пише:
jokeer пише:

Або перед ввімкненням навантаження поміряти напругу на виході - якщо від'ємна - реле не вмикати.

Про що написано в цьому треді вже декілька разів smile

Тобто логіка така. Підєднати щупи до АКБ . Зробити індикацію полярності , скажімо на Світлодіодах. В розрив катушки реле , поставити тумблер. І коли індикація правильна - то вручну вмикати реле... Це просто і надійно але хотілося більшої автоматизації.. smile  В мене вже був такий прилад на трансформаторі і dc-dc + індикація. Коли почалися блекаути , віддав тестеві на дачу для підзаряджання автоакб. Я наголосив що спочатку підєднювати клеми на акб, переконатися що правильно а вже тоді вмикати живлення. Проте одного разу він таки поплутав клеми при ввімкненій мережі і DC_DC вийшов з ладу..

Доречі що б було коли поплутати щупи на заводському ЛБЖ? Який там захист?
Ще знайшов ось таку схему. Skhema-nternet-2.pngSkhema-nternet.png

dimich
2026-02-27 22:37:05
jokeer пише:

Іноді простіше мати в хазяйстві кілька ширпотребних блоків на різні напруги і при необхідності брати з коробки підходящий wink А акумулятори заряджати окремою зарядкою.

Я зазвичай так і роблю smile А щоб акуми на зарядці/зберіганні не розряджались коли нема мережі, підключив їх через реле, що живиться з мережі 12-вольтовим блоком за 70 грн.

Підвал форуму