Ви не увійшли.
А якщо дійсно ввімкунути послідовно DC-DC і лінійний стабілізатор?
Якщо використати наприклад реле і перемикати обмотки .. одна одмотка , дві...
Ну тоді при 15 А замість 350-400 Вт потрібно буде розсіювати "лише" 150-200.
Але це ніяк не вирішує проблему пульсацій після моста.
Зробити бва діапазони роботи 0-20В і 20-40В
Якщо вручну перемикати, то можна і без реле. Просто поставити перемикач DPDT на достатній струм.
Якщо автоматично, то компаратор (можна операційник в режимі компаратора), що порівннює напругу на виводі P1 з певним порогом, транзистор і реле.
обмотки на 30В використовувалися для керування. Може теж їх використати для керування операційниками ?
Теоретично можна, але 30 В - це ж RMS, а амплітуда буде десь 42 В. Потрібно або відносно високовольтний операційник (для TL082 максимум - 36 В), або додатково знижувати напругу. А у операційників там двополярне живлення.
UPD: при 15 А з фільтром 2x4700 мкФ після моста будуть пульсації вольт 15. Потрібно збільшувати ємність C1 відповідно. І мабуть вживати якихось заходів, щоб діоди в мості при цьому не погоріли при увімкненні. Та й під час роботи міст при 15 А теж грітиметься на пару десятків ватт.
Не знаю чи зауважили Ви на фото. Мій транформатор має декілька виводів. А саме : 2,4 ( 110В 0,87А = первинна обмотка) ; 6,7 (30В 0,1А) ; 5,8 (17В 7,5А). Відповідно якщо я підєднаю обмотки паралельно - отримаю 17В 15А змінних. І якщо підєднаю послідовно то отримаю 34В 7.5А . Відповідно можливо для ЛБЖ краще ширший діапазон напруги а ніж високий струм? Але я так розумію , якщо вхідна напруга висока ( після моста вона буде десь 42-45В ) То транзисторам ,при низькій напрузі і високому струмі на виході , буде також важко... Тому таке питання, яке озвучували вище. Якщо використати наприклад реле і перемикати обмотки .. одна одмотка , дві...Зробити бва діапазони роботи 0-20В і 20-40В ( я образно).. Ще ,в оригінальнай схемі від зарядного , обмотки на 30В використовувалися для керування. Може теж їх використати для керування операційниками ?
Міст в мене на 35А прикручений до радіатора на якому були тиристори..
Взагалі блок живлення на 300 вт на столі нагадує німецький танк Маус. Виглядає епічно, але цілей для нього немає ![]()
Для великого струму треба мутити синхронний випрямляч. Тут є куди упоротись
Загуглив - здивувався.
Взагалі потужна техніка це окремий квест, дуже цікавий ![]()
При моїх 15 А такий шинт мабуть не підійде?
Які 15 А? Та схема на 3 А розрахована.
При 15 А та малій вихідній напрузі транзистору Q4 доведеться розсіювати до 350-400 Вт. Для 2N3772 максимум - 150 Вт. Який транзистор і з яким охолодженням ви там зібрались використовувати? І декілька біполярних транзисторів в паралель просто так не ставляться.
При 15 А шунт на 0.33 Ом має розсіювати 75 Вт, і на ньому падатиме цілих 5 вольт. Щоби при тому ж дільнику R16/(P2+P3) струм замість 3 А був 15 А, опір шунта потрібно зменшити в 5 разів, тобто до 66 мОм. Тоді на ньому розсіюватиметься 15 Вт.
Щоб Q4 протягував 15 А, IC1B має видавати струм 15 / (hfe(Q2) * hfe(Q4)). Але тут ще в межах, навіть при мінімальних значеннях hfe.
UPD: при 15 А з фільтром 2x4700 мкФ після моста будуть пульсації вольт 15. Потрібно збільшувати ємність C1 відповідно. І мабуть вживати якихось заходів, щоб діоди в мості при цьому не погоріли при увімкненні. Та й під час роботи міст при 15 А теж грітиметься на пару десятків ватт.
получается при 3*13=39вт. Вам надо ~50вт. получается, если долго не "грузить" то вполне сойдет. возьмите не трехваттные, а четырех... да и какая разница как плата сделана, резисторы же там параллельно, вам надо два контакта, берите те же цементные что и у автора.
Кнчн можна було б поставити терморпару, їй пофіг заземлення. Але для газового приладу з заземленням краще ніж без.
З практичної точки зору - пофіг що там з фізикою. Ви коли паяєте діод не задумуєтесь яка там в ньому заборонена зона.
А как же тогда миллионы приборов меряют микроамперы без всякой земли?
Підсилюють падіння напруги на шунті? Але ж тут не просто виміряти потрібно, а виявити наявність прямого струму і відсутність зворотнього. Подивіться, наприклад, що показує незаземлений осцилограф, коли тримаєтесь за щуп. А в котлі сам корпус є одним із електродів. Який там на ньому буде потенціал при відсутності примусового заземлення - хто знає.
Думаю, можна було б і без землі обійтись, застосувавши складнішу електроніку. Але в таких системах чим простіше, тим надійніше. Якщо прибор наміряв щось не те - зазвичай нічого страшного, а якщо газ подається, коли нема полумʼя - це вже гірше. І необхідність наявності землі - компроміс, який має сенс.
Стрижень і корпус працюють як діод - випрямляють змінний струм. А струм там - мікроампери, без заземлення датчик нічого хорошого не наміряє.
А как же тогда миллионы приборов меряют микроамперы без всякой земли?
Хотел узнать принцип работы, что аж за гланды нужен ноль
Стрижень і корпус працюють як діод - випрямляють змінний струм. А струм там - мікроампери, без заземлення датчик нічого хорошого не наміряє.
понял. спасибо.
Скоріш за все це пов"язано з статичним зарядом, що накопичується при русі іонізованого газу. Якщо він не стікає на землю, мабуть, струм через датчик тече якось не так.
Та то понятно. Хотел узнать принцип работы, что аж за гланды нужен ноль. Чем ему ноль после моста не канает?