Відповісти

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати
Параметри

Назад

Огляд теми (нові повідомленні вгорі)

dimich
2025-11-27 19:32:24
Mako пише:

Завантажував але результат той самий

Схоже як наче флешка накрилась. У вас увімкнено "перевіряти код після завантаження"?
2025-11-27-182025_scrot_20251127-1835.png

Хоча регіон з програмою може бути і цілим, а накрилась частина бутлоадера.

Можете спробувати здампити флешку самим бутлоадером:

avrdude -c arduino -p m328p -P COMn -b 115200 -D -U flash:r:flash.bin:r

(замініть COMn на свій ідентифікатор порта).

Або підключіть програматор і спробуйте перепрошити бутлоадер. Може допоможе (а може й ні).

Mako
2025-11-27 19:12:30
dimich пише:
Mako пише:

Наскільки я зрозумів сама плата ардуино завісла те не виконує не яких дій?

Якщо після завантаження скетчу з цього повідомлення світлодіод L не блимає з періодом в 1 секунду, значить не виконує.
Завантажте Blink із меню прикладів. Він запрацює чи ні?

Але дивно, що світиться, бо в скетчі його початковий стан LOW, і вмикається він лише через пів секунди. Судячи по схемі, тут LED вмикається високим рівнем.
Може бутлоадер глючить, він залишає LED світитись, а на скетч навіть не передає керування.

Завантажував але результат той самий

dimich
2025-11-27 19:09:02
Mako пише:

Якщо після завантаження скетчу з цього повідомлення світлодіод L не блимає з періодом в 1 секунду, значить не виконує.
Завантажте Blink із меню прикладів. Він запрацює чи ні?

Але дивно, що світиться, бо в скетчі його початковий стан LOW, і вмикається він лише через пів секунди. Судячи по схемі, тут LED вмикається високим рівнем.
Може бутлоадер глючить, він залишає LED світитись, а на скетч навіть не передає керування.

Mako
2025-11-27 18:59:34
dimich пише:

Наскільки розумію з попередньої відповіді, там сам MCU висить, скетч не виконується.

Mako
2025-11-27 18:57:03
jokeer пише:

Ок, ch340 живий.
Якщо перемичку прибрати, затиснути reset і щось набирати на клавіатурі - один led мигає, так?

Світиця лише світлодиод L

dimich
2025-11-27 18:50:56
Mako пише:

В мене плата Arduino UNO R3

Ага, там дійсно має бути CH340. Дивне у них рішення - поставити резистор R8 послідовно з вихідного піна до світлодіода, а не після. Але підтяжки світлодіодами пояснюють, чому loopback не працює при замиканні RX/TX на самій платі, а тільки зі сторони CH340.

jokeer пише:

Ок, ch340 живий.

Наскільки розумію з попередньої відповіді, там сам MCU висить, скетч не виконується.

jokeer
2025-11-27 18:41:31

Ок, ch340 живий.
Якщо перемичку прибрати, затиснути reset і щось набирати на клавіатурі - один led мигає, так?

Mako
2025-11-27 18:36:03
dimich пише:
Mako пише:

На моїй схемі є процесор CH340G на ній я і замкнув 2 та 3 ногу

А, ви мікросхему адаптера називаєте "процесором". Ну добре, тоді зрозумів smile

Да вибачте за непорозуміння

Mako
2025-11-27 18:29:21
dimich пише:
Mako пише:

При завантаженні скетче блимнули світлодіоди L,RX,TX  але потім світлиця лише світло диод L

Просто світиться, не блимає? Якщо так, то мікроконтролер просто висить, скетч не виконується. UART тут ні до чого.

Що цікаве я користувався цією платою десь з неділю завантажуючи на неї різні проекти але в один момент просто дані перестали натходити

Mako пише:

Дісно я замкнув на процесорі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця

Стоп, на якому процесорі? Спочатку давайте розберемось, що у вас за плата, з якою проблеми. Що там в якості USB-UART адаптера: друга атмега, CH340, чи щось інше?

В мене плата Arduino UNO R3

dimich
2025-11-27 18:25:19
Mako пише:

На моїй схемі є процесор CH340G на ній я і замкнув 2 та 3 ногу

А, ви мікросхему адаптера називаєте "процесором". Ну добре, тоді зрозумів smile

dimich
2025-11-27 18:23:29
Mako пише:

При завантаженні скетче блимнули світлодіоди L,RX,TX  але потім світлиця лише світло диод L

Просто світиться, не блимає? Якщо так, то мікроконтролер просто висить, скетч не виконується. UART тут ні до чого.

Що цікаве я користувався цією платою десь з неділю завантажуючи на неї різні проекти але в один момент просто дані перестали натходити

Mako пише:

Дісно я замкнув на процесорі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця

Стоп, на якому процесорі? Спочатку давайте розберемось, що у вас за плата, з якою проблеми. Що там в якості USB-UART адаптера: друга атмега, CH340, чи щось інше?

Mako
2025-11-27 18:20:31
dimich пише:

@jokeer, що це за схема взагалі, звідки вона? Cпочатку не звернув уваги, думав, це топікстартер запостив схему свого пристрою.
На оригінальному UNO ніяких CH340 нема, там ще одна атмега в ролі USB-адаптера.
По тій схемі UART якщо і працюватиме, то хіба що на чесному слові.

На моїй схемі є мікросхема CH340G на ній я і замкнув 2 та 3 ногу

dimich
2025-11-27 18:13:03

@jokeer, що це за схема взагалі, звідки вона? Cпочатку не звернув уваги, думав, це топікстартер запостив схему свого пристрою.
На оригінальному UNO ніяких CH340 нема, там ще одна атмега в ролі USB-адаптера.
По тій схемі UART якщо і працюватиме, то хіба що на чесному слові.

Mako
2025-11-27 18:09:55
jokeer пише:

Якщо ноги 2 і 3 ch340 (згідно схеми) замкнути - в моніторі набрані на клавіатурі букви повинні дублюватись. Спробуйте так, для початку

Дісно я замкнув на мікросхемі ці дві ноги та уводячи цифру в монитор порт вони дублююця

Mako
2025-11-27 18:02:17
dimich пише:
Mako пише:

Так інша плата також Arduino UNO але китайська

А мікросхеми USB-UART інтерфейса на них однакові? Як на схемі, CH340G?

Я би запідозрив апаратну проблему, але тоді б і заливка скетча не працювала би. Можливо, мікросхеми USB-UART трохи різні, і аплоадер їх ініціалізує коректно в обох випадках, а монітор із однією з них чомусь не дружить.
У вас Windows? Пробували яку-небудь іншу програму-термінал замість того вбудованого монітора? У вінді колись був Hyperterminal, але не знаю, чи є він досі.

Якщо при замкнених RX-TX дані не повертаються, то схоже, проблема або з монітором, або з USB-UART інтерфейсом.

Про всяк випадок давайте перевірим, чи запускається скетч взагалі, і чи працює передача з МК:

void setup()
{
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
  Serial.begin(9600);
}

bool state = false;

void loop()
{
  digitalWrite(LED_BUILTIN, state);
  Serial.println(state);
  state = !state;
  delay(500);
}

Підвал форуму