Ви не увійшли.
Коли відточите навички читання/записування сторінок, спробуйте ось цей мій пристрій.
Завдяки вашим посиланням на документацію по DS2450 та Googl-перекладачу, вдалось зрозуміти алгоритми взаємодії між МК та модулем. Особливо закручено було в записі даних в модуль, тільки переклавши з англійської на українську алгоритм виконання команди WRITE MEMORY [55H], вдалось зрозуміти роботу вашої функції "uint8_t write(uint8_t *addr, uint8_t *buf, uint8_t start, uint8_t cnt)" яку ви, люб'язно, надали для ознайомлення.
"Спілкування" з модулем працює, тепер буду, по тихеньку, вивчати/освоювати його функціонал.
Щиро вдячний за поради!
Ага, читав про "емуляцію", але, коли буде потреба, бажання і натхнення, то зможу, під Windows, на Delphi7, написати програму для налаштування DS2423, чи якогось іншого.
датчик з газ.лічильника - геркон
Можна використати SS49E (аналоговий датчик Холла), але він потребує налаштування threshold-ів, це робиться записом в пам'ять лічильника і я для цієї процедури написав веб-інтерфейс (інструкція), що вже вимагає щоб лічильник був підключений до лінукса на якому має бути запущений owhttpd. Тут один користувач викладав урізану лише для ds2423 "емуляцію" owhttpd на мікроконтролері.
Проблема не в пінах МК(сімейство C8051F300...F380 та інші), вони мають толерантність до 5В, а в тому, що напруга джерела живлення схеми не перевищує 4,2В. Бо схема розроблялась коли я ще не знав про ваш модуль і для простоти живлення, вибрав варіант джерела від одного елемента акума. Чому від акума, бо треба було забезпечити автономність контролера, бо датчик з газ.лічильника - геркон і треба було мати постійну можливість його контролювати. Тепер, автономність забезпечує ваш модуль. І потреба в акумі відпадає, але переробляти вже не буду. Ну то таке..., добре що були в наявності мініатюрні модулі DC-DCповишалки.
Якщо піни вашого МК не толерантні до 5В, то скористайтесь такою схемою (фактично схема перетворювача логічних рівнів):
Між GPIO4 на схемі (це ваш вихід МК) і +3.3V можна додати резистор 10-100кОм, або програмно використати вбудований в МК.
Ще стикнувся з проблемою...МК контролера 3,2 вольтове, тому живлення відбувається від одного літіонового акума 3,6В, а лінію DQ треба "підвязати" до +5В...звідки взяти? Прийшлось "приліпити" маленьку повишалку(DC-DC 2,5..4,2В --> 5,1В). Добре що в коробочці контролера ще було вільне місце.
Адаптувати програму контролера було легше ніж присобачити модуль DS2423. Получилось ось так....
Доброго дня.
Завершив створення алгоритму читати/писати в сторінки модуля DS2423..., все грає та співає!
В кінцевому варіанті реалізовано всього три функції:
U8 DS2423_getCounters (U8 nomCounters); //зчитую значення лічильника та значення напруги батарейки живлення модуля.
U8 DS2423_ReadRAM_COUNTER (U16 vAdr, U8 vKolB); //зчитую сторінку повністю(vKolB=42), або частково(vKolB<42).
U8 DS2423_WriteRAM (U16 vAdr, U8 *vRAM, U8 vKolB);//запис в сторінку "write_Scratchpad"+"read_Scratchpad"+"copy_Scratchpad".
Тепер залишилось модуль прилаштувати до газового лічильника, підключити до контролера і там модернізувати програму(під цей модуль).
Ще "погрався" з читанням/запису в користувацьку область(24байта) пам'яті модуля...чудово, можна де що зберігати.
Щиро вдячний за допомогу!
Всім здоров'я та вдачі!
Тепер, коли буду щось писати в сторінку, то теж, в підрахунок CRC включати байти команди та адреса, я правильно розумію?
Треба дивитися даташит, шукаєте там Memory function flow chart, вам спочатку потрібна буде команда OFh для запису в скретчпад, бачите там "Master RX CRC16 of Command, Address, Data" - це значить, що потрібно включати, наступною командою 55h потрібно скопіювати скретчпад в сторінку.
Встановив ваші, рекомендовані, таймінги...все Ок! Буду з ними працювати...це ж буде по феншую!
З підрахунком CRC визначився, все "грає та співає" !!!
Вдячний за ваші поради та підказки.
Інтуїтивно розумію, що треба, але про всяк випадок спитаю...
Тепер, коли буду щось писати в сторінку, то теж, в підрахунок CRC включати байти команди та адреса, я правильно розумію?
Так, я вас правильно зрозумів. Якраз з цією паузою(delay_us( 1);) і посилено працював. Через те що мій переносний осцилл не може нормально, на таких тривалостях, працювати, синхронізуватись, я не можу сказати, що вказавши паузу в 1мкс, то вона дійсно буде в 1мкс....підозрюю, що там буде трохи більше і тому протокол працює без проблем. Зараз запущу домашній осцилл і ретельніше все перевірю.
З 2019 року реалізував дома щось типу "розумний дім". Срільнуло мені в голову зробити керування батареями опалення контролерами і показувати їхню роботу на ПК(планшет). Так і зробив і вже 5 років система працює. Контролери батарей мають по три датчики DS18B20(температура кімнати, температура батареї, температура теплотраси) і керує електроклапаном(12В) який то відкриває батарею, то закриває в залежності від заданої температури. Я до чого веду....обкатавши нові таймінги протоколу 1Wire, прописав їх в контролери(7шт) і вже тиждень все працює нормально. Але менш з тим...зараз попробую реалізувати ваші поради.
Я б ось це
#define inBit1Wire(inBit)
LineWire =0; delay_us( 8);
LineWire =1; delay_us( 1);
inBit =LineWire; delay_us(40);
LineWire =1; delay_us(90);
змінив на таке
#define inBit1Wire(inBit)
LineWire =0; delay_us( 8);
LineWire =1; delay_us(11);
inBit =LineWire; delay_us(30);
LineWire =1; delay_us(90);
бо лінія може не встигнути піднятись за 1мкс
Напевно, вхід DQ має певну ємність, більша ніж у DS18B20, яка "поволі" заряджається і часу в 5мкс між слотами(старий варіант формування імпульсів), коли лінія звільнена, не встигає досягти +5В. А от коли час між слотами збільшив до 90мкс, то все стало нормально. Да, можна було зменшити опір резистора і можливо все теж стало-б нормальок.
У вас трохи неправильні таймінги.......
Так, я знаю...ви маєте рацію!
Раніше формував їх по специфікації на DS18B20. Тепер, коли "вирівнював" рівні імпульсів, емпірично, підігнав їх до стабільної роботи протоколу. Тобто щоб затримки були мінімально-оптимальні.
При нагоді, ще раз їх перегляну.
Приблизно так (псевдокод):
write_0 {
bus_low
delay 59
bus_hiz
delay 11
}
write_1_read {
bus_low
delay 10
bus_hiz
delay 5
r = bus_read
delay 55
return r
}
У вас трохи неправильні таймінги. Відправка нуля - це ~59мкс нуль на шині і не менше 1мкс одиниця, відправка одиниці - 5..10мкс нуль і ~55мкс одиниця. Слейв робить зчитування шини через 30-35мкс після падаючого фронту (тобто десь посередині) і визначає, там передали 0 чи 1. А якщо слейв хоче передати нуль, то він по падаючому фронту замикає шину на землю на 30-40мкс, тобто мастер повинен робити зчитування десь посередині - приблизно на 15..20й мікросекунді.