Ви не увійшли.
треба уважно слідкувати де фаза, і не плутати ![]()
Шматок провода напряму до піна, і розташувати поближче до проводки)
Тоді ...резистор 1 м + неонка + фоторезак скотчем - і на аналоговий вхід
....поки писав однакові думки
Мені треба тільки факт наявності напруги. Навіть 2 напруг на різних входах. Трансформатор, або блок живлення від старого телефона, теж нормально було б. Але це якось із пушки по горобцям.
Можна взагалі неонку і фоторезистор в чорну термоусадку
3 деталі, мінімальний струм, і розв"язка ![]()
З мого проекта ...робоча схема
Якщо наявність мережі аналізується контролером, то діодний міст і електролітичний кондьор не потрібні. Тільки номінал баластного конденсатора зменшити, а послідовного резистора збільшити. Та й без контролера можна реалізувати розширювач імпульсів на компараторі чи іншому дискретному елементі.
Але якщо вже працює - не чіпайте ![]()
На виході - короткі імпульси.
Якщо вашу задачу вирішує, то чому б і ні. Якщо правильно порахував, з такими номіналами імпульси йдуть з періодом десь 150-180 мс, тобто вимкнення мережі гарантовано задетектувати можна не раніше ніж за такий порядок часу. В моїй задачі час реакції критичний. Схема з конденсатором і двохнапівперіодною PC814 дозволяє реагувати за 15-20 мс. З однонапівперіодною PC817 за 30-40 мс.
Можна й звичайний малопотужний трансформатор поставити, але він однозначно дорожче діністора ![]()
Класика ![]()
З мого проекта ...робоча схема
Ну я розраховував на 10мА струму через оптрон. Якщо йому нормально вистачає 3 - ок ![]()
3мА * 220 В = 0.6 Вт. За рік - 5.7 кВт. Диністор коштує дешевше ![]()
10 мА немаленький струм. Некрасиво якось
і стартовий струм непогано обмежити.
Які ще 10 мА? Конденсатор 47 нФ, послідовні резистори 2 x 6.2 кОм. Струм вихидить близько 3 мА RMS. Стартовий максимум 25 мА.
10 мА немаленький струм. Некрасиво якось
і стартовий струм непогано обмежити.
Так то диністор 2 грн коштує
кількість деталей така сама.
Використовую класичну схему з баластним конденсатором і PC814. Всього чотири елемента. (Насправді пʼять, бо два резистора послідовно з міркувань безпеки). На виході імпульси 100 Гц. Можна і PC817, тільки тоді ще потрібен діод, і імпульси будуть 50 Гц.
Навіщо цілий генератор?
Задача: визначити, є світло чи нема. Розв"язка обов"язкова.

Придумав таке рішення. Релаксаційний генератор на диністорі. Вхідний струм обмежений резистором на 1МОм (можна і більше). На виході - короткі імпульси. LED D4 - контрольний (можливо і не потрібен - ще не спаяв). Атомний реактор мікроконтроллер на схемі умовно не показаний ![]()