Відповісти

Введіть повідомлення і натисніть Надіслати
Параметри

Назад

Огляд теми (нові повідомленні вгорі)

dimich
Сьогодні 18:07:11
SergArduino пише:

> ви хочете все з готових модулів зібрати і щоб зовсім без пайки? wink
ну, да. хотелось бы smile

Тоді беріть Uno або Mega2560. Там периферія до плати підключається, а не плата до периферії  smile
Або ESP32 з платою Core Board. Бо самі модулі ESP32 широкі, на макєтці не завжди зручно до них підключатись.

dimich
Сьогодні 16:47:52
jokeer пише:

Для нового - esp32c3 коштує майже так само, але можливостей значно більше.

Воно-то так, за інших рівних. Але чи потрібні ті більші можливості?

З іншого боку,

• по ардуіні більше база знань

• on-chip флешка здається надійніше, ніж хто зна шо там поставив виробник модуля

• є 5-вольтовий варіант

• при потенційному переводі в серію:

• простіше замінити модуль голою атмегою

• простіше позбутись бутлоадера та інших прибамбасів фреймворка

• є можливість залочити прошивку

Це суто субʼєктивні аргументи, нікого переконувати на меті не маю.

jokeer
Сьогодні 15:12:55

nano має смисл брати для відтворення готового проекту. Для нового - esp32c3 коштує майже так само, але можливостей значно більше.

dimich
Сьогодні 14:17:29
SergArduino пише:

то есть, какой контроллер выбрать?

Вам же не для серійного виробництва, не для комерційного проекту, а для себе погратись? Беріть найрозповсюдженіший Arduino Nano. Взагалі, як уже сказали, підійте будь-який з достатньою кількістю GPIO пінів. Навіть з недостатньою кількістю підійде, якщо застосувати розширювач GPIO. Але тоді бажано щоб на MCU був апаратний контролер шини, через яку розширювач портів підключається. Але навіть якщо апаратного контролера нема, то можна реалізувати програмно. Все залежить від того, наскільки ви готові упоротись.

SergArduino пише:

и что нужно ему добавить, чтоб управлять нагрузками и читать концевики?

Те ж саме, що і для Raspberry Pi.

SergArduino
Сьогодні 13:45:54
jokeer пише:

там вище посилання на Ютуб wink

не смотрел. то оффтоп.

jokeer
Сьогодні 13:32:03

ще esp32 досить зручна річ.

jokeer
Сьогодні 13:16:14

> про який ліфт ви кажете?

там вище посилання на Ютуб wink

SergArduino
Сьогодні 13:13:25

дякую за посылання! буду розбиратися!

про який ліфт ви кажете?

jokeR
Сьогодні 12:41:38

Тільки не кажіть, що ви виграли тендер на реконструкцію ліфта!! (мотори, кінцевики..) бо я подивився відео і мені стало зле.

и хочется попробовать Ардуино.

Будь яка девборда. Абсолютно будь яка. Головне щоб вистачило ніг для gpio - порахуйте. Я б рекомендував RPI2040 - заливка прошивки без програматора і можливість debug - це капєц зручно. Або blue pill - але до нього треба програматор st-link v2. А так, arduino - кросплатформний фреймворк, працює майже на будь якому процесорі.
https://arduino.ua/prod1328-plata-razrabotchika-stm32f103c8t6-arm-stm32-minimalnaya-konfigyraciya
https://arduino.ua/prod6050-plata-rozrobnika-rp2040-zero-dual-core-2mb

могли бы вы привести ссылку, плиз?

https://docs.arduino.cc/built-in-examples/basics/Blink/
мені не жалко, але як на мене без вміння гуглити зараз складно

концевики - обычные механические, с механическим триггером. есть смысл их через опторазвязку?

це ж ваші кінцевики, не мої. якщо в ліфт, там де 100 метрів кабелю і кілька кіловат мотор - мабуть є смисл. Якщо в робота-аніматроніка - мабуть немає.

SergArduino
Сьогодні 12:21:29

> ви хочете все з готових модулів зібрати і щоб зовсім без пайки? wink

ну, да. хотелось бы smile

и хочется попробовать Ардуино.

> чи ардуїною через digitalWrite.

могли бы вы привести ссылку, плиз?
и снова - какой именно Ардуино подходит под эту задачу?

концевики - обычные механические, с механическим триггером. есть смысл их через опторазвязку?

jokeer
Сьогодні 11:52:39

ніт. то якась саморобка на базі цього контроллера. я про девборду, яку звуть blue pill.

> я много лет работаю с разными RPI

найкоротший шлях - той який знаєш. якщо вирішили іти іншим шляхом - мабуть на те є причина. але я взагалі не бачу різниці, клацати релюшками через RPI і gpio, чи ардуїною через digitalWrite.

модуль нормальний, але потужність китайських реле я б помножив на коефіцієнт 0.5.

кінцевики - в залежності від ступеня упоротості. можна прямо в контроллер, можна через опторозв'язку. В залежності від потужності моторів і довжини кабелів може бути всяке

ви хочете все з готових модулів зібрати і щоб зовсім без пайки? wink

SergArduino
Сьогодні 11:15:03
jokeer пише:

>stm32f103 aka blue pill

так это "Адаптер USB-CAN Модель A – універсальне рішення на базі мікросхеми STM32F103" на що воно мени?

повторю вопрос: какой контроллер выбрать?

по поводу управления исполнительными устройствами, думаю взять два таких: https://arduino.ua/prod206-4-h-kanalnii-modyl-rele-5v-10a
хотя, пока не очень понятно, как это подключить...

все еще не понятно, как подключить датчики. нужен какой-то адаптер?

jokeer
Сьогодні 06:37:51

> железо под задачу?

stm32f103 aka blue pill

jokeer
Сьогодні 06:35:29

Ну так здуру можна і нефритовий жезл зламати і руки порізати smile В мене якось управлялка для котла, зібрана на картонці, кілька років працювала. Поки не потік теплообмінник (старенький тому що, не раз забирався і прочищався) і не залив мозги. Але там насправді все було по понятім, opentherm, тільки саморобний. Але теж можна було зняти тікток про котьол-убійцу smile

dimich
Сьогодні 02:40:00

Дивіться тільки, щоб такого не вийшло smile

Підвал форуму